2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A régen pofátlannak mondott összegnél jóval többet kapnak a távozók

Hír TV

2018. július 3., kedd 18:10, frissítve: kedd 18:16

Többmilliós lelépési pénzt kapnak a távozó miniszterek. A 24.hu közérdekű adatigénylésére a kancellária csak a jogszabály idevágó passzusát küldte el, amely szerint azt a minisztert illeti fél évnyi fizetés, aki legalább három évig gyakorolta hivatását. A borsos végkielégítésben Fazekas Sándor, Balog Zoltán, Seszták Miklós és Lázár János is részesült.

A kormány még 2010-ben vetett ki 98 százalékos különadót az állami vezetők 2 millió forint feletti végkielégítéseire. Akkor ezt azzal indokolták, hogy a korábbi szocialista kormányok alatt kinevezett állami vezetőknek nem jár a magas lelépési pénz. „Pofátlanul magas végkielégítésekkel a zsebükben ne sétálhassanak el a korábbi állami vezetők, és ne élhessenek, mint Marci Hevesen, miután tönkretették az országot” – mondta 2010-ben Szijjártó Péter, a miniszterelnök volt szóvivője.

Az akkor pofátlannak mondott összegnél most jóval többet kaphat az előző Orbán-kormány több távozó minisztere is. A 24.hu írta meg kedden, hogy Balog Zoltán, Fazekas Sándor, Lázár János, Seszták Miklós és Simicskó István is bőven 2 millió forint fölötti juttatással távozhatott. Azok a miniszterek ugyanis, akik több mint három évig vezették tárcájukat, 6 havi juttatást, 1,1 millió forintos miniszteri fizetés után 6,6 millió forintot kapnak meg, míg Simicskó Istvánnak ennek a fele járt.

Bár az Emberi Jogok Európai Bírósága 2013-ban megsemmisítette a végkielégítéseket sújtó különadót, tavaly végül annak módosított változatát már elfogadták és 98 helyett csak 75 százalékot vonnak el. Mivel a miniszterek juttatásáról jogszabály rendelkezik, ez nem végkielégítés, így a Fidesz által bevezetett különadó sem sújtja a milliós összegeket.

„Aki 2016. július 1. és 2017. január 1. között kilép önként, az nem a végkielégítését kapja, hanem egy jóval nagyobb, akár egy 5-10 millió forintos összeget is annak érdekében, hogy önfoglalkoztató legyen, vállalva azt, hogy sem állami cégnél, sem önkormányzatnál, sem államnál nem fog dolgozni a következő 10-15 esztendőben” – így Lázár János volt miniszter.

Két éve ezzel ösztönözték a közszféra dolgozóit, hogy helyezkedjenek el a versenyszférában. Ezek sem voltak végkielégítések, így különadóval sem sarcolták azt, aki a lelépést választotta. A több milliós juttatást egyébként a lelépő minisztereknek is meg kellett már kapniuk, hiszen a hivatal elhagyását követő 15 napon belül jár a jogszabály szerint. Kerestük Lázár Jánost, hogy felvette-e a juttatást, de adásunkig nem válaszolt. A DK szerint a Fidesz a saját embereinek odaadja azt, amit másoktól még el akart venni.

„Emlékszünk arra, hogy az Orbán-kormány volt az, amelyik az általa kirúgott köztisztviselőknek a sok évtizednyi tisztességes munkával megszerzett végkielégítését is 98 százalékos különadóval sújtotta 2010-ben. Ezek után semmilyen erkölcsi alapjuk nincs arra, hogy egymásnak ilyen horribilis lelépési pénzeket fizessenek” – így Arató Gergely országgyűlési képviselő.

Simicskó István volt honvédelmi és Seszták Miklós volt fejlesztési miniszter ráadásul továbbra is havi bruttó 1 millió forint körüli összeget keres, mivel az új kormány megalakulása után kormánybiztosi pozíciót is kaptak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!