2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:00

A parlamentben folytatódott a vita a Jobbik és az ÁSZ között

Hír TV

2017. december 11., hétfő 17:39, frissítve: hétfő 18:57

Tüntetést szervez a Jobbik péntekre az Állami Számvevőszék 660 milliós büntetése miatt. A párt frakcióvezetője a parlament azonnali kérdések órájában vívott szócsatát az állami szervezet elnökével, de a bekiabálásoknál tovább nem jutottak. A Fidesz szerint Vona Gábornak le kellene mondania.

„Habár fölűl a gálya, / S alúl a víznek árja, / Azért a víz az úr!” – Petőfi Sándor-idézettel üzent a fideszes képviselőknek felszólalásában Vona Gábor az Országgyűlésben hétfőn. A Jobbik miniszterelnök-jelöltje szerint a kormányt el fogja sodorni a népharag, amit a pártját sújtó ÁSZ-büntetés is felerősít majd.

„Volna néhány jó tanácsom önöknek. Domokos Lászlónak azonnal le kell mondania. Ez a minimum. A másik pedig, Orbán Viktornak vissza kell vonulnia, nyugodtan üzenjék meg neki, ha már vitára nem mer kiállni, mert fél a vitától, hogy vonja vissza az állami számvevőszékes akcióját, mert így fog jobban járni. Higgyék el nekem” – emelte ki a Jobbik elnöke.

A parlamentben az azonnali kérdések órájában is folytatódott a vita a Jobbik büntetése miatt. Volner János szerint Domokos László nem válaszolt a kérdéseire.

„Elnök úr, önnek remeg a keze, és hazudik. Én egy konkrét kérdést tettem fel, hogy áll elő 331 milliós tiltott pártfinanszírozás, ebben a határozatban még egy erre vonatkozó számítás sincs. Önök közöltek egy összeget, majd várják a párt észrevételeit. Ön nem tesz egyebet, mint a Fidesz volt országgyűlési képviselőjeként Orbán Viktor akaratát és a diktatúrát segíti az ön által vezetett szervezet munkájával, hogy még a választások előtt meg tudják semmisíteni az ellenzék legnagyobb pártját, a Jobbikot. Ha ebből a kérdésből ön még visszavonul, higgye el, később még mentő körülmény lesz” – fogalmazott Volner János.

A levezető elnök figyelmeztette a Jobbik frakcióvezetőjét. Ezt az ÁSZ elnöke is megtette, egyúttal törvényes eljárást ígért az ügyben. „Ha jól értem, akkor egy folyamatban lévő eljárás során, amelyben az ön pártja érintett, közvetlenül megfenyegette az ÁSZ elnökét. Úgy gondolom, ahogy a törvényi kereteket az ÁSZ betartotta az önök ellenőrzése kapcsán, annak megfelelően önök a 15 napos észrevételi időben járjanak el törvényszerűen. Meg vagyok győződve arról, hogy a kollégáim, ahogy eddig is, a törvénynek megfelelően fognak eljárni, és önöknek a választ meg fogják adni, és a jelentés nyilvánosságra fog kerülni” – válaszolt Domokos László.

A Fidesz szerint nem az ÁSZ elnökének, hanem Vona Gábornak kellene lemondania. „Felháborítónak tartjuk azt, hogy az ÁSZ elnökét a Jobbik megtámadja. Úgy gondoljuk, hogy nem az ÁSZ elnökének kéne lemondani, hanem értelemszerűen a Jobbik elnökének, hiszen nem sikerült beszámolási kötelezettségének eleget tennie” – nyilatkozta a KNDP-s Hollik István.

A parlamenti ülésen az is elhangzott, hogy a számvevőszéki bírság miatt a Jobbik pénteken fáklyás tüntetést tart.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!