2019. augusztus 21.,
szerda, Sámuel, Hajna napja

A Párbeszéd szerint politikai célokat szolgál az ügyészségi eljárás

Hír TV

2019. február 17., vasárnap 22:00, frissítve: vasárnap 22:27

A kampánypénzek felhasználásával kapcsolatos ügyészségi eljárásnak semmi alapja nincs – jelentette ki a Párbeszéd országgyűlési képviselője. Kocsis-Cake Olivio ezt arra reagálva mondta, hogy a Magyar Nemzet információ szerint nyomozás indult a Momentum és a Párbeszéd ellen költségvetési csalás gyanúja miatt. Deutsch Tamás szerint csak azok a pártok kérdőjelezik meg az eljárás jogosságát, ahol visszásságokat tárnak fel.

„Az ügyészségi eljárásnak nyilvánvalóan semmi alapja nincs” – erről beszélt vasárnap a Párbeszéd országgyűlési képviselője. Kocsis-Cake Olivio annak kapcsán fejtette ki a véleményét, hogy a Magyar Nemzet értesülései szerint költségvetési csalás gyanúja miatt nyomozás indult a Momentum és a Párbeszéd Magyarországért ellen. Információik szerint az eljárással a Legfőbb Ügyészség az adóhivatal Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságát bízta meg. A feljelentést az Állami Számvevőszék tette, miután több ellenzéki párt nem tudott elszámolni a tavalyi választási kampányban elköltött pénzekkel.

„Az ügy célja egyértelműen a politikai lejáratás, illetve a rossz színben való feltüntetés, illetve az, hogy akadályozza azt, hogy az ellenzéki pártok sikeresen részt vegyenek az európai parlamenti választáson, illetve az önkormányzati választáson hiszen a forrásaikat is megvonják. Az ügyészség és az Állami Számvevőszék is egyértelműen politikai célokat szolgál” – véli Kocsis-Cake Olivio.

„Az az igazság, hogy szégyelljék magukat, úgy ahogy vannak” – mondta Deutsch Tamás. A fideszes EP-képviselő szerint eljött a pillanat amikor már nem lehet finomkodva beszélni erről a témáról. Úgy látja: felháborító, hogy szabadságharcba kezdenek azok a pártok, amelyek pénzügyi működésével kapcsolatban visszásságokat tárnak fel.

„Itt a politikai megújulás dumájával jöttek létre ezek a pártok, Momentum, Párbeszéd, Együtt, mindenféle csak törpepárt méretet elérő politikai képződmények. A saját pénzüket ellopták, úgy tűnik a jelenlegi eljárások alapján. Arra kaptak költségvetési pénzt, hogy kampányoljanak és ehhez képest az egyik érintett párt volt pénzügyi vezetője azt mondta, hogy vállalhatatlan az a szabálytalanságegyüttes, amit elkövettek és haveroknak, barátoknak, családtagoknak adták oda a pénzt ahelyett, hogy kampányra fordították volna” – nyilatkozta Deutsch Tamás.

A Jobbiknak mintegy egymilliárd forint büntetést kellene kifizetnie az ÁSZ-nak egyebek között tiltott párttámogatás miatt. Ennek kapcsán Sneider Tamás pártelnök a párt megszűnését is kilátásba helyezte, de az ÁSZ megállapításait nem tudta érdemben cáfolni.