2023. 12. 01. Péntek Elza napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar ráadás 00:05

Belföld

A népbetegségek hatékony gyógyítása a cél

Egymilliárd forintos szűrővizsgálati programot indított az egészségügyi kormányzat. A következő hónapokban védőnők bevonásával csaknem ezer kistelepülésen végeznek méhnyakrákszűrést. A halálozási arány ugyanis háromszor annyi, mint az uniós átlag. Csongrád megyében pedig 13 ezer ember ingyenes vastagbélszűrésen vehet részt. A magyar kormány a következő négy évben a népbetegségek hatékony gyógyítását tűzte ki célul.

Magyarországon évente 400 nő hal meg méhnyakrákban. Ez az uniós átlag háromszorosa. Pedig a szakorvosok szerint a halálesetek elkerülhetők lennének.

– Oltással és szűréssel ez a betegség megelőzhető. Ma a világon nem kellene egyetlen egy nőnek sem meghalni méhnyakrákban. Pontosan azért, mert az oltással magát az okot szüntetnénk meg, a szűrési tevékenységgel meg egy rák előtti állapotban ki tudjuk szűrni az elváltozást, és egy kisebb műtéti beavatkozással maga a rák nem alakulhatna ki – mondta Koiss Róbert nőgyógyász-onkológus főorvos.

Az ÁNTSZ egy kampányt indított a méhnyakrák szűrés népszerűsítése érdekében. A programba 2400 védőnőt vontak be. Július elsejétől a védőnői tanácsadókban önállóan végeznek szűréseket. Ez ugyanúgy történik, mint a nőgyógyászoknál. Eddig 17 ezer nővel vették fel a kapcsolatot és több mint 4100 vizsgálatot végeztek el.

– Elsősorban a kistelepüléseket célozta meg a program, és természetesen egy meggyőző feladata is van a védőnőknek, hogy a szűrésre mozgósítsanak – tette hozzá Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos.


Az egészségügyi államtitkár szerint a mostani kormányciklusban megújítják a magyar egészségügy rendszerét. Az átalakítás kifejezetten népegészségügyi szemléletű lesz.

– Az első és legfontosabb stratégiai célként az elkövetkezendő négy évre azt határoztuk meg, hogy azokban a népbetegségekben, amelyek a magyar lakosságot leginkább sújtják és terhelik – így a szív- és érrendszeri, daganatos megbetegedések megelőzése és kezelése vonatkozásában – történjenek meg a legfontosabb lépések. És ennek egyik alapvető eleme, hogy a teljes lakosságra milyen szűrési, megelőzési programokat tudunk létrehozni, kialakítani és természetesen finanszírozni – fejtette ki Zombor Gábor.

Ebben a programban ingyenes vastagbélszűrést is indítottak, amelyen 13 ezer Csongrád megyei ember vehet részt. Őket a háziorvosokon keresztül értesítik. 2012-ben Magyarországon összesen 5500-an haltak meg vastagbélbetegségben, ez Európában a legrosszabb mutató. A két rákszűrő programra összesen 1 milliárd forintot fordítanak, amelyhez a forrást részben a magyar kormány, részben pedig az unió biztosítja.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Jönnek az új lakossági állampapírok + videó

Jönnek az új lakossági állampapírok + videó

Új lakossági állampapírokat bocsát ki a Magyar Állam 2024-ben – hangzott el a Pénzügyminisztérium és az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) pénteki sajtótájékoztatóján, ahol ismertették az ország jövő évi finanszírozási tervét.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!