2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A nélkülözők karácsonyát igyekeznek szebbé tenni

Hír TV

2017. december 25., hétfő 12:13

Az otthontalanok és éhezők karácsonyát is szebbé teszik azok a segélyszervezetek, amelyek a téli időszakban meleg ételt, ruhát és szállást adnak a rászorulóknak. A Vöröskereszt több ezer családnak osztott tartós élelmiszert, az Ökumenikus Segélyszervezet pedig tűzifával és ételosztással segít a nélkülözőkön. A szervezetek vezetői szerint egyre több magánszemély és vállalat is csatlakozik az akcióikhoz, amelyek egyébként egész évben zajlanak.

Az Ökumenikus Segélyszervezet által Miskolcon működtetett Családok Átmeneti Otthonában 12 olyan család él, akik valamilyen okból fedél nélkül maradtak. „Egy éve lesz januárban, hogy bekerültünk ide. Sajnos nem tudtuk fizetni a számlákat, és így eljöttünk a házból” – mondta Maczó Mária. Az ötgyermekes család az ünnepeket is az átmeneti otthonban tölti. De nem csak nekik segít az Ökumenikus Segélyszervezet karácsonykor.

„Az Ökumenikus Segélyszervezetnél egymást érik a segélyakciók egészen karácsonyig. Van egy nagyszabású tűzifaprogramunk, illetve gyermekkarácsonyokat szervezünk, és ezekben a napokban az ételosztásoké, vagy ahogy mi hívjuk, a szeretetvendégségeké a főszerep. Ezeken a szeretetvendégségeken naponta ezer adag meleg ételt osztunk ki önkéntesek segítségével” – mondta Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója.

A Vöröskereszt és a közeli étterem jóvoltából kétszáz adag gulyáslevest, gyümölcsöt és buktát kaptak a rászorulók a miskolci Népkertben. „Tél van, hideg van, jönnek az ünnepek. Ha egy picit tudunk pozitív dolgot tenni értük, az nekünk sokat jelent. Én azt gondolom, hogy az egy nagyon szép dolog, hogy az itteni séf, Komáromi József vezetésével és közreműködésével egyébként a beszállítók is első szóra segítettek és adományoztak” – mondta Veres László, a Népkerti Vigadó kommunikációs vezetője.

A meleg étel mellett téli ruhák is érkeztek a rászorulóknak. Egy helyi vállalkozás több tíz zsák kabátot, pulóvert gyűjtött a hajléktalanoknak.

„Nagyon büszke vagyok a kollégáimra, az első hívó szóra elkezdtek özönleni az adományok. Mindig is szívügyünknek tekintettük a cégnél a rászorultak megsegítését” – mondta Barkóczy Marianna, a Fux Zrt. gazdasági igazgatója.

A Magyar Vöröskereszt számára az advent az egyik legaktívabb időszak. A szervezet Borsod megyei vezetője szerint évről évre több embert tudnak támogatni.

„Az idei évben karácsony előtt a megyében, tehát Borsod-Abaúj-Zemplén megyében háromezer családnak tudtunk osztani tartós élelmiszert, és körülbelül ötszáz gyermeknek, intézményben élő vagy nehéz körülmények között élő gyermeknek tudtunk valamilyen karácsonyi ajándékot biztosítani, valamilyen játékot, amik hasznosak lehetnek számukra” – mondta Grubert Roland, a Magyar Vöröskereszt Borsod megyei igazgatója.

A Vöröskereszt a hajléktalanokon is segít. A téli krízisidőszakban 300 férőhelyes szállót üzemeltet a szervezet, amely jelenleg telt házzal működik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!