2021. április 16.,
péntek, Csongor napja

A Momentum hallgat Czeglédy jelöltségéről

Magyar Nemzet

2021. március 3., szerda 06:49

Végérvényesen hiteltelennek és álságosan bizonyultak a Momentum korrupcióellenes frázisai: míg korábban a párt és elnöke, Fekete-Győr András politikai tőkét kovácsolt abból, hogy fennhangon bírálták a Czeglédy Csabával való közösködést, most mélyen hallgatnak arról, hogy az adócsalásért és más bűncselekményekért egyszer már elítélt, jelenleg is bíróság előtt álló ügyvéd a baloldal egyik képviselő-jelöltje lehet - írja a Magyar Nemzet.

Nem kívánjuk kommentálni – válaszolta a Magyar Nemzetnek a Momentum sajtóosztálya. A lap azt akarta megtudni, hogy a párt feddhetetlennek tartja-e Czeglédy Csabát, amennyiben pedig nem, úgy miért nem tiltakozik az ügyvéd előválasztáson való indulása ellen? A Magyar Nemzet arra is szeretett volna választ kapni, hogy hallgatásával a Momentum nem hitelteleníti-e eddigi korrupcióellenes fellépést, hiszen Czeglédy esetében nyilvánvalóan arról van szó, hogy a mentelmi jog mögé bújva elkerülhesse a felelősségre vonást.

Ismert: amikor kiderült, hogy a DK-s vezetésű Újbuda és Erzsébetváros is Czeglédy Csaba ügyvédi irodájával kötött zsíros szerződéseket céges átvilágításokra, a Momentum közleményben tiltakozott.

Mint Fekete-Győr Andrásék írták: Czeglédy megbízása nemhogy nem szolgálja a közbizalom helyreállítását, inkább egy öngól, ami a teljes ellenzék hitelességét rombolja.

Az akkor még Gyurcsány-ellenességgel politikai tőkét kovácsoló párt hangoztatta:

„nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy Czeglédy Csabát már 2010 előtt – tehát a jogállamiság fokozatos lebontását és a bírói függetlenség felszámolását célzó első fideszes intézkedéseket megelőzően – is ítélték jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre adócsalás, magánokirat-hamisítás és számviteli fegyelem megsértése miatt”.

Azon túl, hogy az egykoron a teljes politikai generáció- és kultúraváltást ígérgető, a korrupcióellenességet fennen hirdető Fekete-Győr Andrásék tavaly decemberben csatlakoztak a Gyurcsány Ferenc által kitalált közös baloldali listához, most hallgatnak arról, hogy az egyszer már elítélt, jelenleg is bíróság előtt álló Czeglédy Csaba már hivatalosan is a DK jelöltje a baloldali előválasztáson. Persze ez nem csoda annak tükrében, hogy ehhez maga a Momentum is asszisztált azzal, hogy szentesítette az úgynevezett „Feddhetetlenségi nyilatkozatot”, amelyet az előválasztáson indulóknak alá kell írniuk. Ennek egyik kitétele, miszerint a résztvevők „nem állnak büntetett előélethez fűződő hátrány hatálya alatt” viszont éppen azért született, hogy a Gyurcsány Ferenc, az Altus és a DK jogi képviseletét is ellátó Czeglédy is elindulhasson a megméretésen – őt ugyanis a bíróság 2008-ban már mentesítette ezen hátrányok alól. Valamennyi baloldali párt, így

a Momentum segítségével Czeglédy Csabának újra esélye nyílt arra, hogy – mint a 2018-as parlamenti, majd a 2019-es EP-választáson képviselőjelöltként – mentelmi jogot szerezzen, ha mandátumhoz jut.

Magyar Nemzet