2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

A minisztérium megszüntetése miatt nem lehetett forgalomba hozni autókat

Hír TV

2018. május 30., szerda 18:21, frissítve: szerda 18:25

Heteken keresztül nem lehetett forgalomba helyezni új elektromos és hibrid autókat Magyarországon – a probléma csak kedd éjjelre oldódott meg. Az ügyintézés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megszüntetése és az ilyen autókkal foglalkozó minisztériumi főosztály átszervezése miatt akadozott.

„Most elindulunk abba az irányba, hogy a régió egyik járműfejlesztési-központja és az e-autózás egyik központja legyünk” – 1 éve mondta ezt a Orbán Viktor miniszterelnök. A kormány többféleképp is igyekszik ösztönözni, hogy egyre több, elektromos-, illetve hibrid meghajtású autót vásároljanak. A városokban ingyen lehet vele parkolni, illetve szintén díjmenetesen lehet feltölteni is a járműveket az kihelyezett töltőállomásokon.

Az elmúlt két hétben azonban nem lehetett értékesíteni ilyen autókat, ugyanis nem volt az üzembe helyezéshez szükséges adatlap az országban. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ugyanis megszűnt, az elektromos és hibrid meghajtású autók ügyei pedig az új kabinetben már az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz tartoznak.

„Tegnap a minisztériumtól az jött, hogy az átköltözés átalakítás, átszervezés, megtörtént.” A probléma megoldásáról kedd éjjel értesítették a kereskedőket. Az adatlap egyébként kifejezetten az elektromos illetve hibrid autók uniós előírásoknak való megfelelést igazolja, enélkül egyáltalán nem lehet forgalomba helyezni. Magyarországon leginkább cégek vásárolnak ilyen autót az alacsony üzemeltetési költségek miatt. A magánfelhasználók száma is nő, de egyelőre csak pár százalék az elektromos és hibridautók aránya.

„Az elektromos autó az áttörést akkor hozza – és már ott tartunk, határán vagyunk, vagy talán már el is értük – amikor egy töltéssel több száz km-t el tud menni, és amiket már idénre ígérnek, hogy megközelítik a 400-500 km-t egy töltéssel” – mondta Markó Zoltán, a Duna Autó Kft. kereskedelmi igazgatója.

A Tesla szerdán jelentette be, hogy Model 3-ra keresztelt autója 975 km-t tett meg egyetlen feltöltéssel, igaz, mindössze 30-50 km/h-val hajtották és a sokat fogyasztó légkondicionálást sem használtak. A teljes üzemidő 32 óra volt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!