2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

A minisztereké után a képviselők fizetését is megemelik

Hír TV

2018. július 13., péntek 07:21, frissítve: péntek 15:45

Havi 200 ezer forintos pluszt jelenthet a képviselőknek a törvényalkotási bizottság elé került kormánypárti javaslat. A bruttó havi átlagfizetés háromszorosát keresnék, ami 948 ezer forint.

Erre jöhet még a bizottsági tagságért járó jövedelem, valamint a lakhatási támogatás. A legjobban Kövér László járna, a házelnök fizetése bruttó 3 millió forint lehet. Néhány hete a miniszteri fizetések emeléséről döntöttek.

A hírre reagálva a Fidesz-frakció az alábbi közleményt adta ki:

A kormány 2010 óta a közszolgálat számos területén hajtott végre béremelést, ami több mint félmillió dolgozót érintett.

Az elmúlt hat évben 51 százalékkal emelkedett az átlagbér és duplájára nőtt a szakmunkás bérminimum. A pedagógusok bérét 50 százalékkal emelte a kormány és ugyanilyen arányban nő 2019-ig a rendvédelmi dolgozók, rendőrök, katonák, tűzoltók bére. Az egészségügyi szakdolgozók béremelése jövőre átlagosan eléri a 65 százalékot, és magasabb bért kapnak már mások mellett a mentősök, ápolók, a bölcsődei nevelők, a szociális és a kulturális ágazat, a járási- és kormányhivatalok, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal dolgozói is.

Ezek után a sorban utoljára a parlamenti döntéshozók alapilletménye emelkedik, 18,5 százalékkal.

A javasolt megoldás a képviselők javadalmazását a gazdaság teljesítményétől teszi függővé.

Az Országgyűlés tisztségviselőinek tiszteletdíja az általuk vállalt munkával arányosan alakul; ez megfelel a korábbi és nemzetközi gyakorlatnak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!