2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Cirkusztestvérek 03:00

„A migrációs válság is politikai termék a Fidesz számára"

Hír TV

2018. április 13., péntek 17:34, frissítve: péntek 18:15

A Hír TV által megkérdezett szakértők szerint ugyanez igaz a polgári Magyarország víziójára is. Közben a tekintélyes brit napilap, a Guardian egy MTVA-s munkatársra hivatkozva arról ír: kormányzati körökből határozták meg a közmédia számára a menekültekről szóló híradások tartalmát.

Orbán Viktor 2015-ös évértékelőjén is szóba került G. Fodor Gábor politológus, a 888.hu főszerkesztőjének néhány nappal korábbi nyilatkozata, melyben politikai terméknek nevezte a Fidesz egyik alaptézisét, a polgári Magyarországot.

– Azt akarják, mi is fogadjunk be migránsokat, és váljunk mi is kevert népességű országokká – mondta a miniszterelnök.

A 2014-es győzelem, majd az azt követő, októberi netadós tüntetés után 2015-ben, a Charley Hebdo elleni merénylet után talált rá új témájára a Fidesz. A polgárosodást a migrációra cserélte le, párhuzamot vonva a bevándorlás és a terrorizmus között. A kampányhajrá a kormánypártok számára már csak erről szólt – míg végül az óriásplakátokra írt egyetlen szó is elég lett az üzenet közvetítéséhez.

Vasárnap óta azonban mintha megszűnt volna a veszély, a kormányközeli médiából legalábbis szinte teljesen eltűnt a téma.

– Nyilvánvalóan propaganda célokat szolgált az, hogy ilyen mennyiségben és ilyen hangvételben jelentek meg ezek a közmédia híradóiban – fogalmazott Polyák Gábor médiajogász.

A Guardian című brit lap az MTVA munkatársaira hivatkozva arról számolt be, hogy a közmédiában tudatosan, irányítottan játszottak rá a témára. Például a választást megelőző nap történt münsteri gázolást még órákkal azután is iszlamista terrorcselekményként emlegették, hogy kiderült, az elkövető egy német férfi és semmi nem utal terrorizmusra.

– Azt is tudtuk már egyébként korábbi, leleplező riportokból, hogy az újságírók egyértelmű nyomásnak vannak kitéve, egyértelmű utasításokat kapnak azzal kapcsolatban, hogy mit és mit ne, milyen szavakat használhatnak – tette hozzá a médiajogász.

A Guardian beszámol egy levélről is – igaz nem mutatja meg azt – mely a kormányzattól érkezett a közmédiához, és meghatározza, hogy milyen témákról kell beszélni, és kik ellen kell karaktergyilkosságot elkövetni. A levelet véletlenül küldték el a gyakornokoknak.

Az Iránytű Intézet elemzője szerint ahogy a korábbiaknak, úgy a következő 4 évnek is meglesznek az ellenségei, az azonban még nem világos, hogy a migránsok milyen súllyal lesznek köztük.

– Ez egy nagyon jó kérdés, hogy egyébként meddig tudja tematizálni a közéletet, illetve mi az a pont ami után a magyar társadalom egy jelentékeny része rezisztensé válik a témára. Azt nagyon jól láttuk, a választások eredménye is azt tükrözi, hogy a Fidesz rendkívül jól tudta mozgósítani a saját szavazótáborát a migrációs témával – nyilatkozta Kovács János, az Iránytű Intézet politológusa.

A brit balközép lapnak egy újságíró azt is elismerte, korábban azzal nyugtatták a lelkiismeretüket, hogy úgysem nézi senki a közmédiát, de mára belátták, hogy nagyon is van hatásuk a közvéleményre.

Közben Magyarország egyre több menekültet fogad be: a 2018 első két hónapjában lefolytatott 477 menekültügyi eljárás 40 százalékát pozitívan bírálták el.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!