2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

A migrációról és európai uniós ügyekről egyeztetett Gulyás Gergely Szlovéniában

A migrációról, az európai uniós költségvetési tervezetről és a közelgő európai parlamenti választásokról egyeztetett Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Ljubljanában.

  • A migrációról és európai uniós ügyekről egyeztetett Gulyás Gergely Szlovéniában

Magyarország Szlovéniával jószomszédi viszonyt ápol, és ennek jegyében, mint európai uniós ügyeket is felügyelő miniszter, indokoltnak látta, hogy több európai uniós témában egyeztessen a szomszédos országgal. Kiemelte: ennek része volt az illegális bevándorlás elleni küzdelem, és utalt arra, hogy a szlovénok is a külső határok megvédését támogatják.

Tárgyaltak továbbá a 2021-2027-es időszakra vonatkozó uniós költségvetésről. Szlovénia az euróövezet tagja, és bár ebből adódóan vannak saját, a magyartól eltérő érdekei, számos területen és célkitűzést tekintve van lehetőség az egyeztetésre – mutatott rá a miniszter.

Nagy-Britanniának az EU-ból való kilépésével összefüggésben elmondta: ezzel kapcsolatosan valamennyi tagállamnak és az EU-nak is számtalan feladata van.

Úgy vélte: mivel európai parlamenti választások lesznek májusban, fontos volt minden európai uniós témát érinteni.

A kisebbségvédelem kapcsán példásnak nevezte, ahogy Szlovénia a magyar kisebbséghez viszonyul. Szavai szerint Ljubljana hasonlóan gondolkodik a magyar nemzetiségi politikáról.

A gazdaságban számtalan olyan kiaknázatlan lehetőség van – elsősorban az infrastrukturális kérdések terén -, amelyek a következő években a kétoldalú gazdasági kapcsolatok fejlesztését teszik lehetővé – hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely ljubljanai tartózkodás során tárgyalt Miro Cerar szlovén külügyminiszterrel és Dobran Bozic szlovén európai ügyekért felelős államtitkárral, valamint Rudi Medved szlovén közigazgatási miniszterrel.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton a muravidéki Lendvára utazik, ahol találkozik Horváth Ferenc magyar kisebbségi képviselővel, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának (MMÖNKT) elnökével.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!