2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

A metró akadálymentesítéséért tüntettek

Hír TV

2017. november 3., péntek 19:59

A hármas metró akadálymentesítéséért szerveztek fórumot mozgáskorlátozottak érdekvédelmi szervezetei. A kerekesszékesek és a babakocsik számára ugyanis a hétfőn kezdődő felújítás után sem lesz hozzáférhető a metró.

Jelzések segítik az utazókat a Deák Ferenc téren: a felfestések a metrópótló autóbuszok megállóit mutatják, szombattól már ezek járnak a metró helyett. A 3-as metró felújítása három évig tart és körülbelül 140 milliárd forintba kerül, emellett további tízmilliárdok mennek a metrókocsikra. A teljes vonal akadálymentesítésére azonban nem jutott pénz.

Az akadálymentesítésért állt ki két mozgássérült érdekvédelmi csoport. A Dózsa György úti metrómegállóban szerveztek egy fórumot, ez a megálló is kimarad az akadálymentesítésből.

 „Az ezrelékek lázadása címet adtuk a kis rendezvényünknek, azért, mert a főpolgármester úr azt mondta, hogy egy ezreléke se használja az embereknek a kerekesszékes és mozgássérültek a hármas metrót, ezért nem szeretnék leakadálymentesíteni” – mondta Hruskó Erika, az Önállóan lakni – közösségben élni csoport tagja.

A szervezet Tarlós István egyik július 27-ei mondatára célzott. Akkor a főpolgármester azt mondta: „minden együttérzésem a mozgássérülteké, de az ő utasszámuk ezrelékben sem fejezhető ki. Az akadálymentesítés nemcsak a mozgássérülteknek fontos, hanem a babakocsisoknak és az időseknek is és a nehezen mozgóknak is.”

A Közlekedő Tömeg nevű egyesület szerint amelyik felújítás most nem valósul meg, az később nehezen vagy egyáltalán nem pótolható. Kelemen Tamás, a szervezet alelnöke arról beszélt, „a főpolgármester és a BKV vezérigazgatója is azt mondta, hogy kicsivel több, mint 10 milliárd forintba kerülne a maradék állomások akadálymentesítése. Ilyen körülmények között amikor 200 milliárd a teljes költségvetés, nevetséges, hogy kihagynak egy ilyen alapvető fejlesztést. És ne legyenek illúzióink, 40 évig nem nyúlnak a vonalhoz, és 2060-ban is ezen kell majd röhögnünk, hogy nincs liftje a metrónak.”

Most hétvégén egyáltalán nem jár majd a hármas metró, hétfőtől pedig várhatóan egy évig csak a Lehel tértől Kőbányáig közlekedik majd.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!