2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

A mérgező anyagok ellenére nem ellenőriznek gyakrabban

2015. április 19., vasárnap 18:00, frissítve: vasárnap 18:07

Nem ellenőrzi gyakrabban a paprikákat az Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hatóság a Greenpeace-vizsgálat után. A hivatal illetékese szerint elenyésző a kifogásolt termékek aránya. A szentesi szövetkezet nem zárta ki azt a termelőt, akinek a paprikájában tiltott vegyszereket talált a Greenpeace által felkért laboratórium.

Diklórfosz és klórfenapir. Ezt a két mérgező vegyszert mutatta ki a Greenpeace által a Sparban vásárolt szentesi paprikában az egyik független laboratórium. Előbbi rákkeltő és génkárosító.

A multinacionális zöldszervezet vegyi anyag szakértője azt mondta, hogy a mostani szennyezésnél is nagyobb veszélyt jelenthet, ha Brüsszel és az Egyesült Államok közt létrejön a szabadkereskedelmi megállapodás. „Mi ettől igencsak tartunk, ugyanis az Egyesült Államokban majdnem száz olyan növényvédő szert lehet a mai napig használni, amit Európában már kitiltottak, és ennek elég nagy kockázatát látjuk, ugyanis az Egyesült Államok pont a növényvédelemről szóló európai jogszabályt nevezte meg, mint az egyik fő gátja a szabadkereskedelemnek. Úgy gondoljuk, hogy fenn kell tartani a mostani, nagyon szigorú európai sztenderdeket, sőt szigorodó európai sztenderdeket” – mondta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

Simon Gergely emlékeztetett rá, hogy a hormonrendszert károsító anyagokat már 2014-ben ki kellett volna vonni az európai forgalomból, amelyet vélhetően az USA nyomására nem tett meg az Európai Unió. A szakértő úgy véli, hogy a szentesi szennyezést okozó vegyi anyag Ukrajnából vagy Szerbiából, azaz az unión kívülről származhatott. Ezt valószínűsíti a Dél-Ker TÉSZ elnöke is. „Illegálisan bekerült az országba és bizonyos termelők ezt használták és egy származékvizsgálatnál kibukott, hogy ezt a hatóanyagot használták a termelők. A termelő sátrait a Nébih zárolta, ami azt jelenti, hogy amíg teljesen 100 százalékban le nem bomlik, addig nem lehet ott semmilyen szedéseket, értékesítést végezni, és természetesen nagyon komoly büntetést várható. Ugyanakkor a szövetkezet meghozta azokat az intézkedéseket, amely nyomon követést és az egyéb átvételeket még jobban szigorítja” – mondta Ledó Ferenc.

A Greenpeace vizsgálatának eredményét a Nébih laboratóriuma is megerősítette, bár a diklórfosz jelenlétét annak gyors bomlása miatt már nem tudta kimutatni. Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal 18 379 csomag paprikát zárolt. A 6-7 tonnányi zöldséget megsemmisítik. A hivatal elnökhelyettese azt mondta, hogy egyelőre nem indokolt az ellenőrzések sűrítése. „A paprikát az elmúlt időszakban elég sok alkalommal vizsgáltuk. Az elmúlt 4 hétben összesen 747 paprikamintát vizsgált meg a laboratórium, ebből öt volt kifogásolt. Tehát azt lehet mondani, hogy akkora nagy probléma azért nincsen a paprikapiacon, mint ahogy most a híradásokból az esetlegesen kitűnhetett” – mondta Jordán László, a Nébih növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettese.

A termelő forint tizenötezer és százötvenmillió forint közötti bírságra számíthat.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!