2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:00

A menekültek „árnyékában” tüntettek a Quaestor-károsultak

2015. augusztus 28., péntek 10:40, frissítve: vasárnap 12:44

Újra utcára vonultak a Quaestor-károsultak. A demonstrálók az Igazságügyi Minisztérium előtt követelték, hogy teljes mértékben kártalanítsák őket. Információink szerint néhány károsulttól visszaköveteli a felszámolóbiztos azt a pénzt, amelyet még a csőd előtti napon vettek fel. A birtokunkba jutott tájékoztató szerint, ha a károsult nem fizeti be a korábban felvett összeget, akkor azt a tőkéjéből vonják le.

A Quaestor-károsultak eredetileg a Legfőbb Ügyészség előtt demonstráltak volna, de nem kaptak engedélyt, így az Igazságügyi Minisztérium előtt követelték pénzüket.

A Hír TV birtokába került levél szerint a pénzügyi vállalkozás felszámolója visszakövetelte azt az összeget, amelyet az ügyfelek a csőd előtti napokban vettek fel kamatként. A fizetési határidő augusztus 24-én járt le. „Ez egy kisebb összeg volt, a károsult több millió forintot hagyott a Quaestornál. Nyilván, ha a károsult tudta volna, akkor felveszi a teljes összeget, így csak a töredékét vette fel. Kapott egy levelet, hogy ezt az összeget haladéktalanul fizesse vissza. Információink és jogászok szerint, akik megvizsgálták ezt a levelet, úgy tűnik, hogy nem szolgáltat a felszámoló ezzel kapcsolatban megfelelő információt, hogy mi alapján kérik vissza ezt a pénzt” – mondta Bezsenyi Gabriella, a tiltakozás szervezője.

A tüntetésen részt vett a brókerbotrányt vizsgáló parlamenti albizottság MSZP-s tagja is. Szakács László hiányolja a kárrendezésről szóló törvényből az állam készfizető kezességét. „Az a javaslatunk, hogy a készfizető kezesség kerüljön bele ebbe a jogszabályba is, ne legyen ilyen akadálya annak, hogy a Magyar Nemzeti Bank nem hajlandó helyt állni az általa okozott hibáért. A készfizető kezesség kerüljön bele ebbe a jogszabályba, és a jövő héten, ha úgyis ülésezik a parlament, kerüljön elénk.”

A törvény szerint a Quaestor-ügyfeleket 30 millió forintig kártalanítani kell. Pénzt egyelőre csak a fiktív kötvények után kapnak, de nem 30 millió forintig, hanem csak 6 millióig. Azt is úgy, hogy egy millió forintig teljes a kártalanítás, az egymillió forint feletti résznek viszont csak a 90 százalékát fizetik ki az érintetteknek. A kárrendezési alap arra hivatkozik, hogy a kártalanítási törvényt az Alkotmánybíróságon támadták meg.


Csakhogy az igazságügyi miniszter, aki alkotmánybíró volt, maga írta le egy levélben, hogy az alkotmánybírósági beadványnak nincs halasztó hatálya, vagyis az ügyfeleket 30 millió forintig ki kellene fizetni.

A kancelláriaminiszter álláspontja más. „Az Alkotmánybíróság döntésére kell várnunk, mert a bankok az Alkotmánybírósághoz fordultak” – mondta Lázár János.

A Quaestor-károsultak Kárrendezési Alapja közleményben tudatta, hogy már közel 30 ezer ügyfélnek fizettek ki mintegy 82 milliárd forintot.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!