2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 06:50

A megmaradt fékek kiiktatására készül a kormány

Hír TV

2018. május 1., kedd 15:39, frissítve: kedd 20:46

A civilszervezetek és az érdekképviseletek ellehetetlenítésétől tartanak az új kormányzati ciklusban – hangzott el a szakszervezetek majálisán a budapesti Városligetben. Az érdekképviseleti vezetők szerint ugyanis a kormány kétharmados többséggel ezt a két, még megmaradt féket és ellensúlyt is megpróbálja majd kiiktatni. Az egyik konföderáció elnöke szerint, ha kell, tüntetésekkel és sztrájkokkal gyakorolnak nyomást a kormányra, a munkavállalók érdekében.

10 éve nem változott csaknem 17 ezer önkormányzati dolgozó bére, 1300 hivatalból mindössze 300 helyen volt béremelés – ezek a Belügyminisztérium januári adatai. Ez is téma volt a szakszervezetek majálisán a budapesti Városligetben. A közszolgálati szakszervezeteket tömörítő szövetség elnöke szerint tárgyalással szeretnék meggyőzni a kétharmados többségű kormány, hogy ezen változtasson.

„Az ő érdeke is, hogy egy élhető ország legyen és megfelelő közszolgálatok. Bízom benne, hogy be fogják látni, hogy ilyen egészségüggyel és ilyen szociális szférával és ennyire elhanyagolt kulturális területtel nem fognak működni az intézmények és nem fognak jól élni az emberek” – mondta Földiák András, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség első embere nem ennyire bizakodó. „Én attól tartok, hogy a következő időszakban a civil kontroll, a társadalmi kontroll meggyengítésére és leépítésére tesz majd kísérletet a hatalom” – véli Kordás László, aki szerint a kormány a kétharmados többséggel ezt a két, még megmaradt féket és ellensúlyt is megpróbálja majd kiiktatni, de ezt a szakszervezetek nem hagyják.

„A munkahelyekről jövő információkat megpróbáljuk továbbítani és az érdekegyeztetést megfelelő helyszínre bevinni, beemelni. Úgy gondolom, hogy ezzel még tudunk eredményt elérni. Ha nem, akkor nem marad más hátra, mint más eszközöket kell találnunk, ebben nyilván a sztrájkok, hogyha az a kormánnyal szembeni megmozdulást jelenti, tehát a közszolgáltató szektorban. Vagy akár tüntetések, vagy akár utcai megmozdulásokat is jelenthet” – tette hozzá.

Egy másik szakszervezeti tömörülés szerint csak úgy képesek eredményt elérni az utcákon, ha összefognak az érdekképviseletek és egységesen lépnek fel egymásért.

„Egy francia közalkalmazotti sztrájk nem azt jelentette, hogy leállt minden, hanem egy héten, egy meghatározott órában Franciaország összes nagyvárosában megjelentek az utcán a közalkalmazottak és a támogatóik. És valahol ezt kell megtanulnunk nekünk is. Hogy nem 24 órás, hanem sűrűn, folyamatosan, hogy vegye észre a kormány, vegye észre az uralkodó párt: Hoppá! Valami nem jól megy! Változtatnunk kell! Hiszen előbb-utóbb véget ér ez a ciklus is és a következő ciklust is meg akarják nyerni” – mondta Kuti László, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés elnöke.

Magyarországon több, mint hetven szakszervezet működik, valamivel több, mint háromszázezer tagjuk van.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!