2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A Mall.hu köteles visszautalni a pénzt a vásárlóknak

Hír TV

2017. november 15., szerda 22:16, frissítve: csütörtök 08:16

Másfél milliárd forintnyi vagyont zárolt az adóhatóság a Mall.huval összefüggésben indult eljárásban. A webáruház egyelőre felfüggesztette a kiszállítást, de azt hangsúlyozzák, hogy a cég nem érintett a büntetőügyben. A Hír Televíziónak nyilatkozó szakjogász azt mondja: a Mall.hu köteles visszautalni a pénzt a vásárlóknak, amennyiben nem szállítja ki a már kifizetett terméket.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a Nemzeti Nyomozó Iroda összehangolt házkutatást tartott kedden a cseh tulajdonú Mall.hu webáruház magyarországi leányvállalatánál. Az akció célja – közlésük szerint – egy webáruház alá szervezett, cégláncolatokat működtető bűnszervezet felszámolása volt. A bűnszervezet a gyanú szerint 4,5 milliárd forint adót igényelt vissza jogtalanul.

A Mall.hu internetes felülete közben továbbra is működik, telefonos ügyfélszolgálatuk viszont elérhetetlen, egész nap foglaltat jelez, ahogy zárva tartanak az átvételi pontok is, technikai okok miatt. A cég egyik munkatársa azt mondta, hogy minden egyes vásárlójukat külön-külön tájékoztatják a fennakadásokról, további információkat pedig estére ígért.

A Mall.hu egyelőre felfüggesztette a kiszállítást, azt nem tudni, meddig. Közleményükben azt írják: valótlan az az állítás, amely szerint a cég büntetőügyben érintett. Azt is hangsúlyozzák, hogy minden jogi eszközt igénybe vesznek, hogy helyreálljon a megszokott rend.

A webáruház köteles a már kifizetett, de ki nem szállított termékek után visszautalni a vásárlók pénzét, mondja a Hír Televíziónak nyilatkozó szakjogász. „Azzal, hogy egy webáruház visszaigazolta már a megrendelést, létrejött az elektronikus szerződés, innentől kezdve a szerződéshez kötve van a webáruház, tehát teljesíteni kellene szerződésszerűen, amit vállalt. Ebben az esetben, hogy valaki előre utalást választott vagy utánvétes fizetést, attól függ, mindkét esetben elállhat a szerződéstől az adott fél, nyilván könnyebb helyzetben van, aki utánvétes szállítást választott, mert ő még nem fizette ki a termék árát. Nagy az esély arra, hogy aki előre utalást választott, ő is el fog állni a szerződéstől, ilyenkor a webáruház köteles visszautalni az összeget” – nyilatkozta Krausz Miklós internetjogász.

A pénzügyi nyomozók 50 tanút hallgattak ki, két gyanúsítottat pedig őrizetbe vettek és a Fővárosi Főügyészségnél kezdeményezték előzetes letartóztatásukat. De lefoglaltak 40 gépjárművet, 42 millió forint és 208 ezer euró készpénzt is. Mindezek mellett pedig mintegy 100 bankszámlát és 10 ingatlant zároltak.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!