2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A magyaroknak jó a gagyi is?

2017. február 16., csütörtök 21:06, frissítve: csütörtök 21:29

Rosszabb minőségű több tucatnyi élelmiszer a magyar üzletekben, mint az osztrák boltokban. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal vizsgálata szerint ugyanazon márkák esetében a mogyorókrém és a kakaó finomabb Ausztriában, a kóla pedig még egészségesebb is. A kiskereskedelmi multik a gyártókat hibáztatják. A kancelláriaminiszter szigorúbban szabályozná a piacot.

Rosszabb a minősége egy magyar boltban kapható édességnek, mint egy ausztriaiban, hiába gyártották a határ túloldalán.

A különbség a vásárlóknak is feltűnt. „Sokkal krémesebb, sokkal lágyabb, sokkal finomabb a mogyorókrém Ausztriában, mint Magyarországon. Magyarországon cukrosabb, és tele van kristálycukorszerű dolgokkal” – mondta Nemes-Várhidi Zsuzsanna.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal vizsgálata szerint tucatnyi világmárka rosszabb minőségben kerül a polcokra Magyarországon, mint Nyugat-Európában. Az összehasonlított termékek közül jó néhány, például a Nutella mogyorókrém és a Nesquik kakaó is finomabb Ausztriában. Sőt, a Coca-Cola egészségesebb is, mert kevesebb cukorral és jobb minőségű aromákkal készül annál, mint amelyik Magyarországon kerül a boltokba.

„Voltam Svédországban, mert a lányom ott él, ott elég szép a választék, és a minőség is kiváló. A francia sajtoktól kezdve az olasz élelmiszerekig mindent lehet kapni. A gyümölcsválaszték is igen széles, de hát ugye ott ötször-hatszor nagyobb a fizetés, mint itt, Magyarországon, tehát könnyen megkapják. Ők az első világ, mi legfeljebb a második, ha nem a harmadik” – fogalmazott Somogyi Péter.

„Az elmúlt időszak legnagyobb botránya előtt állunk” – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János szerint a multik szemetet próbálnak eladni Magyarországon, ezért a kormány szigorúbb kereskedelmi szabályokat tervez. „Vajon a magyar ember miért nem kaphatja ugyanazt, mint amit az osztrák vevő megkap ugyanabból a termékből, ugyanattól a cégtől? Úgy gondolom, hogy a kormánynak ezzel foglalkoznia kell. Én támogatni fogom a földművelésügyi minisztert, ha vannak javaslatai, és minél több élelmiszer átvizsgálásra szükség van” – mondta a politikus.

Az egyik áruházláncnál azt mondják, a kereskedők helyett a gyártókat kellene felelősségre vonni. „A márkatermékek esetében a kereskedő nem végez semmilyen vizsgálatot, csak vásárlói vagy hatósági megkeresés esetén. A márkatermékek tekintetében tehát a gyártó felel a termékek hatályos jogszabályi megfelelőségéért, például a Magyar élelmiszerkönyv, a vonatkozó EU-s és tagállami rendeletek, illetve a specifikus jogszabályok betartásáért” – nyilatkozta Maczelka Márk, a Spar Magyarország Zrt. kommunikációs vezetője.

A népszerű termékeket a Panaszkönyv stábja is rendszeresen összehasonlítja. A Hír TV fogyasztóvédelmi magazinja szerint a Magyarországon forgalmazott bébiételek, pelenkák és mosószerek is rosszabbul teljesítenek, mint ausztriai megfelelőik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!