2023. 09. 27. Szerda Adalbert napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar 00:05

Belföld

A magyarok többsége a védőoltástól várja a járvány megfékezését

December végén megérkezett Magyarországra az első adag koronavírus elleni vakcina, így elkezdődhetett az egészségügyi dolgozók, illetve a nagyobb létszámú szociális otthonok dolgozóinak és lakóinak oltása. Tekintettel arra, hogy az orvostudomány mai állása szerint a védőoltás jelenti a járvány megfékezésének leghatékonyabb módját, a Századvég megvizsgálta a lakosság oltási hajlandóságát, továbbá a magyarok véleményét a járvány terjedésének sebességével kapcsolatban.

  • A magyarok többsége a védőoltástól várja a járvány megfékezését

A kutatás alapján megállapítható, hogy hazánkban a vírustagadó illetve oltásellenes nézetek társadalmi beágyazottsága egyre csekélyebb, a vakcinák megérkezésével tovább nőtt az oltási kedv. A felmérés rámutat ugyanis, hogy a decemberi 24 százalékról januárban 34 százalékra nőtt azon megkérdezettek aránya, akik biztosan beadatják maguknak a védőoltást, továbbá a válaszadók 28 százaléka – szemben az előző havi 25 százalékkal – úgy nyilatkozott, hogy valószínűleg élni fog az oltás lehetőségével. Ezzel párhuzamosan a magyarok 35 százaléka vélekedett úgy, hogy biztosan nem vagy valószínűleg nem adatja be magának a vakcinát, míg ez az arány novemberben 52, decemberben 48 százalék volt. Fontos megjegyezni, hogy világszerte fokozatosan nő a beoltottak száma: Izraelben már közel 2 millió fő (az ország lakosságának 23 százaléka) kapta meg a védőoltást, míg az Egyesült Államokban 10 millió, az Egyesült Királyságban 3 millió, Olaszországban és Oroszországban 800-800 ezer ember.[1] Ennek nyomán a magyarok is érzékelik, hogy a vakcina veszélytelen, jelentős mellékhatásai nincsenek, amely körülmény növeli az oltási hajlandóságot illetve a védőoltással kapcsolatos bizalmat.

 

 

Kijelenthető továbbá, hogy a magyar lakosság reálisan ítéli meg a járványhelyzet alakulását. A kutatás rávilágít arra, hogy a megkérdezettek 58 százaléka látja úgy, hogy a járvány terjedése stagnál a környezetében, míg a 23 százalékuk szerint lassul vagy megállt. Azoknak az aránya, akik a koronavírus terjedésének gyorsulását tapasztalják, mindössze 13 százalékra tehető. A jelenség részben a biztonsági intézkedések fegyelmezett lakossági betartására, részben pedig a vakcináció megindulására vezethető vissza. Érdekesség, hogy novemberben még a válaszadók fele (50 százaléka), decemberben 36 százaléka vélte úgy, hogy a járvány terjedése gyorsul a saját környezetében. A koronavírus térhódításának lassulása ellenére azonban továbbra is kulcsfontosságú a védelmi intézkedések betartása, ugyanis a veszély nem múlt el.

 

 

 

 Századvég Alapítvány

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk: Brüsszel megtiltaná, hogy magunk döntsünk  a sorsunkról

Vezércikk: Brüsszel megtiltaná, hogy magunk döntsünk a sorsunkról

Az Európai Unió intézményei vagyis az Európai Bizottság és az Európai Tanács egyre inkább birodalmi törekvéseket mutat, folyamatosan csökkenteni igyekszik a tagállamok szuverenitását. A kelet-európai országok viszont már megtapasztalták, milyen az, amikor egy központi bizottság és egy tanácsi (szovjet)unió irányít minket. A témában a Vezércikk vendégei is véleményt mondtak.
Milliárdos hitelt kap Lengyelország Washingtontól

Milliárdos hitelt kap Lengyelország Washingtontól

Lengyelország kétmilliárdos hitelt kap haderőfejlesztésre Amerikából, ez lehet a hallgatás ára hogy ne kritizálják Ukrajnát. Az USA közben azt kéri váltsák le a teljes ukrán legfelsőbb bíróságot. A stúdióban Nógrádi György biztonságpolitikai szakértővel beszélgettünk.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

300 millió a harkányi egészségügynek

300 millió a harkányi egészségügynek

300 millió forintos egészségügyi beruházást adtak át a Harkányi Termál Rehabilitációs Központban. A projekt, mely egy nagyobb fejlesztés utolsó része, a járóbeteg ellátást érinti.
Jövőt épít Hangony

Jövőt épít Hangony

15 férőhelyes, mini bölcsődével gazdagodott a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Hangony. Amellett, hogy a településen sok a kisgyermekes család, a munkahelyteremtés is fontos tényező volt a fejlesztés szempontjából.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!