2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

A magyarok támogatják az élet és a gazdaság fokozatos, szigorú szabályok melletti újraindítását

Magyarország az elmúlt időszakban szigorú biztonsági intézkedések meghozatalával sikeresen tudta lassítani a koronavírus-járvány terjedését, lehetővé téve az egészségügy felkészítését a következő hetek, hónapok kihívásaira. Május 4-én új szakaszához érkezik a védekezés, amelynek keretében megindulhat a gazdaság fokozatos, fegyelmezett keretek között történő újraindítása. Erre tekintettel a Századvég megvizsgálta a magyar lakosság véleményét ezekben a kérdésekben.

  • A magyarok támogatják az élet és a gazdaság fokozatos, szigorú szabályok melletti újraindítását

A kutatás alapján kijelenthető, hogy a magyarok többsége reálisan ítéli meg a koronavírus terjedésének területi és személyi vonatkozásait. A megkérdezettek 70 százaléka úgy gondolja, hogy a vírus elsősorban Budapesten illetve Pest megyében jelent problémát, ezzel szemben a 28 százalékuk az egész országot fokozottan veszélyeztetettnek látja, míg az 1 százalékuk a vidéki településekről vélekedik így. Ezen felül a válaszadók kétharmada (66 százaléka) szerint a szóban forgó járvány leginkább az idősebb korosztályra jelent veszélyt, viszont a 32 százalékuk úgy véli, hogy a koronavírus mindenkit egyformán fenyeget.

A lakosság jól informáltnak tekinthető a védekezés eddigi szakaszának céljával kapcsolatban is: a magyarok 94 százaléka hallott arról, hogy az elmúlt hetekben bevezetett rendkívüli intézkedések arra irányultak, hogy az egészségügy fel tudjon készülni a tömeges megbetegedések kezelésére, és csupán az 5 százalékuk nem ismeri az említett lépések megtételének okát.

Továbbra is elmondható, hogy a megkérdezettek elégedettek az egészségügyi rendszer járványhelyzetben nyújtott teljesítményével: a válaszadók kétharmada (66 százaléka) szerint a kórházak, rendelőintézetek megfelelően felkészültek nagyobb számú beteg ellátására, míg a 28 százalékuk ettől eltérően vélekedik.

Fontos kiemelni, hogy a magyarok támogatják, hogy az ország a védekezés következő szakaszába lépjen: a megkérdezettek több mint háromnegyede (76 százaléka) egyetért az élet, illetve a gazdaság fokozatos újraindításával, ezzel szemben a 21 százalékuk ellenzi ezt a tervet. Társadalmi konszenzus látszik kirajzolódni a tervezett döntés megvalósításának módjával kapcsolatban: a válaszadók 91 százaléka a gazdaság fokozatos, szigorú szabályok betartásával történő újraindítása mellett foglal állást, míg az 5 százalékuk a járvány elmúltával, egy lépésben hozná meg ezt az intézkedést.

Ugyancsak kijelenthető, hogy a magyarok tájékozottak a többi európai országban zajló fejlemények tekintetében. A megkérdezettek 95 százaléka hallott arról, hogy kontinensünkön több ország megkezdte a korábban bevezetett korlátozó intézkedések fokozatos mérséklését, valamint a gazdaság újraindítását, viszont az 5 százalékuk nem értesült ezekről a történésekről.

Századvég

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!