2021. 09. 21. Kedd Máté, Mirella napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk - Olvasunk a sorok között

Következik:

Híradó 22:00

Belföld

A magyarok háromnegyede nemet mond Gyurcsányra

Négyből három felnőtt magyar Gyurcsány politikai visszavonulását kívánja – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából, amely az őszödi beszéd kiszivárgásának tizenötödik évfordulójához közeledve készült. A baloldal meghatározó személyiségei számára figyelmeztető jel, hogy a kormánykritikus választópolgárok kétharmada is ezt az álláspontot képviseli.

A hazugságbeszéd okozta politikai kárt bizonyítja, hogy másfél évtized után is a magyar választók háromnegyede, pontosan 75 százalék helyesli Gyurcsány Ferenc távozását a közéletből – olvasható a Nézőpont Intézet friss kutatásában. Az intézet azt is hozzáteszi, hogy talán kevésbé meglepő, hogy a kormánypártiak 83 százaléka gondolkodik így, igaz, kilenc százalékuk nem, talán a volt miniszterelnök aktivitásától a Fidesz előnyét remélve.

A kutatás szerint ugyanakkor a kormánykritikusok és az ezzel nem teljesen azonos baloldali szavazótábor kétharmados egyetértése Gyurcsány távozásával mindenképpen elgondolkodtató lehet a baloldal számára.

Az intézet hangsúlyozza: ezek az adatok nem jeleznek trendfordulót, lényegében másfél évtizede ilyen nagy a volt kormányfőt elutasító tábor mérete. Az azonban mindenképpen Gyurcsány Ferenc politikai talentumát bizonyítja, hogy ennek ellenére sikerült az összes releváns baloldali pártot egy közös listára összeboronálnia. A 2018-ban csak alig ötszázalékos Demokratikus Koalíció ma a teljes baloldal vezető ereje és stratégiai forgatókönyvének szerkesztője. Ennek része, hogy minden szóba jöhető baloldali politikus is így vagy úgy, de kötődik a tartósan népszerűtlen őszödi beszélőhöz.

Mint ismert, 2006 szeptemberében robbant ki a rendszerváltozás utáni demokrácia legnagyobb politikai válsága, amelynek egyik meghatározó eleme Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének kiszivárgása volt – emlékeztet a Nézőpont Intézet a kutatásukhoz készített elemzésükben.

A választási hazugságokat beismerő titkos beszéd már egy hanyatló népszerűségű kormányfőt ért utol, aki a választás utáni nyáron hozott megszorító intézkedések sorozata miatt számos szavazóját elvesztette. Gyurcsány ugyan még két és fél évet a miniszterelnöki hivatalában tölthetett, de imázsa tartós károkat szenvedett.

A Nézőpont Intézet felnőtt magyar lakosságra reprezentatív kutatása a Polgári Magyarországért Alapítvány támogatásával készült.

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Hollik István: Az ellenzék egy előválasztást sem tud megrendezni

Egyre több baloldali politikus gondolja azt, hogy az előválasztás értelmetlen. 2021. szeptember 21.

Feljelentést tett a Mi Hazánk politikusa a pécsi Pride miatt

Mivel a hétvégi Pécs Pride-ra a gyerekeiket is kivitték a szülők, ezért feljelentést tett a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselőjelöltje. 2021. szeptember 21.

Belső szabotázs is okozhatta az előválasztási rendszer leállását

Belső szabotázs is okozhatta az előválasztási rendszer leállását - az MSZP elnöke szerint. 2021. szeptember 21.

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.

Sajtóklub - ajánló

Egyedi hangvételű elemzés újságírókkal. Hétfő esténként 21.05-től a Hír TV műsorán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!