2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

A magyarok fele fél kimenni esténként az utcára

Hír TV

2017. november 19., vasárnap 19:37, frissítve: vasárnap 20:01

A magyarok fele fél kimenni esténként az utcára – ez derül ki az OECD kutatásából. A Hír TV által megkérdezett pszichológus szerint a tömeges szorongásnak komoly veszélye lehet. A Fidesz szerint nincs mitől félni, csak az illegális bevándorlóktól.

Kék színű betontömbök lepték el Budapest belvárosát a hétvégén. Nem sportolási céllal helyezték ki őket, a barikádok azt hivatottak megakadályozni, hogy járművel lehessen a tömegbe hajtani. Ezzel is növelné a rendőrség a járókelők biztonságérzetét.

Egy felmérés szerint nem érzik magukat biztonságban az utcán a magyarok esténként.

– Én már Szegeden sem merek kimenni. Mert nyugdíjas vagyok, és úgy intézem a dolgaimat, hogy 5-6 óra körül már bent vagyok.
– Ezek szerint Ön is fél valamitől?
– Igen.
– Mitől?
– Hát a rossz emberektől. Meg annyi mindent hall az ember, hogy inkább óvatos.

A vizsgált államok közül – a drogháborúk sújtotta Mexikó után – Magyarországon érzik magukat az állampolgárok a legkevésbé biztonságban.

A felmérés szerint a helyzet folyamatosan romlik. Míg a szomszédos Szlovákiában például egyre inkább biztonságban érzik magukat az emberek, a magyarok egyre jobban félnek.

A Fidesz alelnöke nem tapasztalt erre utaló jeleket a mindennapi életében, de van ötlete, mi okozza a félelmet.

„Én itt nem félelemtől összeroskadt embereket látok. VII. kerületben sem ezt tapasztalom a – milyen negyednek hívják? – bulinegyedben ha az ember végigmegy. Csepelen sem ezt tapasztalom. hamarosan megnyílik a karácsonyi vásár, az emberek készülődnek. A sporteseményeken tele van, tegnap a TEK Budo gálán tele volt egyébként a csarnok, bármelyik birkózóversenyre amire elmegyek, most tele van a csarnok nézőkkel. Tehát nem ezt tapasztalom. A félelem, az egy látens félelem, mégpedig az illegális bevándorlóktól” – jelentette ki Németh Szilárd.

A Hír TV által megkérdezett pszichológus szerint komoly veszélye lehet a tömeges szorongásnak.

„Ennek lehet az elszaladás a veszélye, hogy mondjuk tömegesen, ha tömegpszichológiára gondolok, ha úgy véljük, hogy a közbiztonság csökken, akkor itt vagy az elkerülést választjuk, vagy elmegyünk az országból, vagy bezárkózunk. Vagy pedig nő az agresszió, ami szintén nem egy feltétlenül jó jelenség, de azt azért látjuk az utcákon, hogy van” – mutatott rá Faludi Viktória pszichológus.

A szakember arra hívja fel a figyelmet, hogy ez nem csak közbiztonsági kérdés, a félelem ugyanis az anyagi létbiztonság hiányából vagy a média által közölt információkból is eredhet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!