2020. május 28.,
csütörtök, Emil, Csanád napja

A magyar választópolgárok 70 százaléka elutasítja Gyurcsány Ferencet

Magyar Nemzet

2019. június 28., péntek 15:06

Gyurcsány Ferencet a magyar választópolgárok 70 százaléka, vagyis 5,6 millióan, a fővárosban pedig csaknem egymillióan nem szeretnék fontos politikai pozícióban látni – derül ki a Nézőpont Intézet június 7. és 11. között készült reprezentatív közvélemény-kutatásából.

A távirati irodához pénteken eljuttatott felmérés szerint Gyurcsány Ferencet csupán a magyarok 14, Vona Gábort 17, Dobrev Klárát 19, Karácsony Gergelyt pedig 20 százaléka szeretné „fontos politikai pozícióban” látni.

A Nézőpont Intézet azt írta:

Karácsony Gergelynek nehéz lesz elérnie a célját, hogy főpolgármester legyen, mivel Gyurcsány Ferenc támogatásával kellene győznie ősszel.

Annál is inkább, mivel a DK elnöke után Vona Gábor (61 százalék), valamint holtversenyben ő és Dobrev Klára (47-47 százalék) a legelutasítottabb politikus Magyarországon.

 

 

Hozzátették:

Karácsony Gergely számára rossz hír az is, hogy nemcsak Magyarország-szerte, hanem a fővárosban is magas (55 százalékos) az őt elutasítók aránya, továbbá a fővárosban lakók 23 százaléka sem szimpatizál vele.

A Nézőpont Intézet úgy véli, hogy az alacsony, 5 százalékos részvételt hozó budapesti baloldali előválasztás második fordulója bebizonyította, hogy a Gyurcsány-párt EP-választáson elért második helye csupán virtuális helyezés volt. A Demokratikus Koalíció támogatását élvező Kálmán Olga „kikapott” Karácsony Gergelytől, melynek oka a pártelnök, Gyurcsány Ferenc magas országos és fővárosi elutasítottsága is lehetett – véli az intézet.

Hangsúlyozták: az ellenzéki politikusok esetén tapasztalt magas elutasítottsággal szemben a magyar kormányfő támogatottsága jóval magasabb.

Orbán Viktor a legnépszerűbb politikus jelenleg Magyarországon, a megkérdezettek több mint fele (51 százalék), vagyis több mint 4 millióan szeretnék „fontos politikai pozícióban” látni őt.

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem és kor szerint. A kutatás budapesti almintája kisebb elemszámú, a fővárosi adatok ennek ismeretében értelmezendőek – írták.

Magyar Nemzet