2020. augusztus 4.,
kedd, Domonkos, Dominika napja

A magyar hősöket méltatta Salvini

2019. október 24., csütörtök 10:30

Az ’56-os ifjak nemcsak a múlt hősei, hanem őrszemek számunkra és a jövő nemzedékei számára is – jelentette ki lapunknak Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek elnöke.

Matteo Salvini volt belügyminiszter, az olasz jobbközép szövetség vezetője, valamint Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek párt elnöke is részt vett a római magyar nagykövetség kedd esti ünnepségén. Mindketten kiemelték, hogy az 1956-os hősöknek sokat köszönhet egész Európa, a szuverenitásunk védelme pedig ma is fontos.

 Mint 1956-ban a magyarok, vezetőik ma is olyan bátrak – mondta a Liga vezetője

Fotó: AFP/Controluce

 

A római magyar nagykövetség idén is megemlékezett az 1956-os forradalom hőseiről. A megemlékezések a Panteontól néhány méterre található Cestari utcában elhelyezett ’56-os emléktábla megkoszorúzásával kezdődtek. Ebben az épületben volt a magyar menekült fiatalok kollégiuma. Kovács Ádám Zoltán római nagykövet beszédében büszkén idézte a pesti srácok példáját. „Boldog az az ország, amelynek nincs szüksége hősökre, szerintem pedig boldog az az ország, amelynek vannak hősei, ha a szükség úgy kívánja” – kezdte a beszédét. Kiemelte, hogy ’56 öröksége a büszke emlékezés mellett felelősséggel is jár: nemzeti függetlenségünket most nekünk kell megőrizni, majd átadni a jövő generációjának.

Szabó István honvédelmi államtitkár a Cestari utcában megemlékezett az ideérkező magyarokról, de azokról is, akik befogadták és támogatták őket. Idézte a magyar mondást, miszerint a szülő felelőssége, hogy gyermekeinek gyökereket és szárnyakat adjon. „A pesti fiatalok a gyökereiket otthon megkapták, de a szárnyaikat itt, Olaszországban tudták kiteljesíteni, hiszen itt tanultak, dolgoztak, küzdöttek” – mondta.

A római nagykövetség ünnepi fogadásán részt vett Matteo Salvini, a Liga elnöke és a Fratelli d’Italia (Olasz Testvérek) elnöke, Gior­gia Meloni is. „A szabadság és szuverenitás rendkívüli erőfeszítésekkel megszerzett értékek, foggal és körömmel ragaszkodni kell hozzájuk. Azt hiszem, nem véletlen, hogy azok a nemzetek, amelyek a legtöbbet szenvedtek az elnyomás és beolvasztás miatt, könnyebben felemelik a fejüket, amikor veszélybe kerül a szuverenitásuk, az emberek identitása és jogai, nem véletlen, hogy pontosan a háborúviselt, a kommunizmus igáját elszenvedő nemzetek azok, amelyek ma is kivívják a szabadságukat – mondta lapunknak Meloni. – Sokat köszönhetünk az ’56-os budapesti ifjaknak, de ugyanúgy a prá­gaiak­nak is, és mindazoknak, akik felemelték fejüket az elnyomás idején. Ne úgy tekintsünk az ifjak harcára, mint a múlt eseményére, hiszen bármikor visszatérhet. Az ’56-os ifjak tehát nemcsak a múlt hősei, hanem őrszemek számunkra és a jövő nemzedékei számára is” – hangsúlyozta. A pártelnök hozzátette, biztos benne, hogy országa is felemeli a fejét, mert Olaszország többre képes és jobbat érdemel.

„Amilyen bátrak voltak 1956-ban a magyarok, olyan bátor politikai vezetőik vannak ma is – mondta Salvini az MTI-nek. – Olaszok és magyarok kulturálisan közel állnak egymáshoz, és hasonlóképpen gondolkodunk, ami a migrációt, a haza és a határok védelmét, a keresztény értékek megőrzését, a család védelmét, valamint a Soros György és az Európai Unió részéről fenyegető külső beavatkozások megakadályozását illeti” – hangsúlyozta.

Magyar Hírlap