2022. 11. 26. Szombat Virág napja
Jelenleg a TV-ben:

2x2 néha öt

Következik:

Poltikai hobbista 21:10

Belföld

A magyar államot felelősség terheli, amiért nem védte meg állampolgárait

Közös gyászimával emlékezett a holokauszt áldozataira a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége , az Országos Rabbiképző és az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetem. Az emléknapon az izraeli, a német és az osztrák nagykövet is felszólalt.

  • A magyar államot felelősség terheli, amiért nem védte meg állampolgárait

Budapesten a Dohány utcai zsinagóga Emanuel Emlékparkjában álló a Holokauszt áldozatainak emlékfájánál tisztelegtek az áldozatok előtt. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy a holokauszt az egész társadalom története.

Közösségünk 74 esztendeje minden esztendőben emlékezik a 20. század borzalmaira. Megtehettük ezt még az egykori kommunista rendszer alatt is, de csak magunkban saját virtuális gettónkban. A holokauszt azonban nem kizárólag a zsidó közösség belügye. A holokauszt az egész társadalom története. Ezért az igazi szabadságot az jelenti, ha az emlékezés felelősségét az egész társadalom viselni és a történelemhamisítás ellen egységesen fellép– mondta a Mazsihisz elnöke Heiszler András. 

Az Izraeli nagykövet kötelességnek nevezte az emlékezést, úgy fogalmazott a vészkorszakban elveszett a méltóság és az emberiesség.

A félelem légköre, a bűnbakok keresése a fegyelemre és engedelmességre való törekvés, illetve kétség és a szkepticizmus elvesztése teret adott annak, hogy nagyban elterjedjen ez az ideológia, amely gyűlöletet, célpontot és koncentrációs táborokat hirdetett. És egy összehangolt erőfeszítés volt arra, hogy a zsidó népet letöröljék a föld felszínéről.– mondta Yossi Amrani izraeli nagykövet. 

Az állami megemlékezésen a miniszterelnökséget vezető miniszter az akkori magyar állam felelősségéről beszélt.. Gulyás Gergely megemlékezésében arról beszélt: már csak kevesen élnek azok közül, akik személyesen megtapasztalhatták, hogy milyen volt az emberségét vesztett világ a második világháború alatt.

Hogy milyen volt a világ az Európai zsidóságot először megfosztotta méltóságától, szabadságától, majd életétől. Hogy milyen volt azoknak a lágereknek a világa ahol ez élet minden pillanata olyan pokoli szenvedés volt, hogy a halál megváltásnak tűnhetett. A veszteség nem csak a zsidóságé, hanem egész Európáé. Ahogy a magyar zsidóságot ért veszteség a magyar nemzet egészének vesztesége is– mondta Gulyás Gergely. 

Az emléknapon bemutatták a Steven Spielberg Schindler listája című többszörös Oscar-díjas filmjének digitálisan felújított változatát. A Spielberg bevezetőjével kiegészített film vetítése a kormány nevében felszólaló Takács Szabolcs , a Miniszterelnökség uniós politikáért felelős államtitkára hangsúlyozta: Magyarországon zéró tolerancia van az antiszemitizmussal szemben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Prime Projekt

Prime Projekt

A cél, hogy a diákönkormányzatokkal foglalkozó pedagógusok, önkormányzati ifjúsági referensek is részt vegyenek a képzésben.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!