2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A lex CEU sorsára jutott a civiltörvény

2017. július 11., kedd 19:48, frissítve: kedd 20:23

A lex CEU sorsára jutott a külföldről támogatott civil szervezeteket megbélyegző törvény. Az LMP a jogszabályról utólagos normakontrollt kér az Alkotmánybíróságtól, amely a felsőoktatási törvény módosításáról sem foglalt még állást.

A beadványt az LMP társelnöke nyújtotta át az Alkotmánybíróságnak, de más ellenzéki pártok támogatása nélkül a kezdeményezés elbukott volna. Egy jogszabály utólagos felülvizsgálatához legalább ötven parlamenti képviselő aláírása kell. Az LMP-frakció tized ekkora, a szocialista és a jobbikos képviselők szignóival együtt viszont bőven teljesítették a normát.

„Amikor a történelemben azt láttuk, hogy megjelöltek ártatlan embereket, akkor az sajnos mindig egy folyamat kezdete volt. Ezzel a törvénnyel igazából az a baj, hogy könnyen lehet, hogy egy folyamat kezdete. Azt látjuk, hogy a kormány franchise-politikát végez, átvesz Törökországból, Oroszországból, bizonyos tekintetben Izraelből is politikai elemeket, és sajnos sokszor azt látjuk, hogy a folyamatok lépésről lépésre történnek. A törvényt azért is kell támadni, mert megvan az esélye annak, hogy csak a kezdete egy folyamatnak” – mondta Hadházy Ákos.

Ha egy civil szervezet külföldi támogatása eléri egy évben a 7,2 millió forintot, akkor az egyesületnek vagy az alapítványnak külföldről támogatott szervezetként kell magát nyilvántartásba vetetnie a bíróságon. A bélyeget viselnie kell a honlapján és a kiadványain.

A Magyar Helsinki Bizottság bojkottálja a törvény végrehajtását. A jogszabály nem titkoltan a Soros György által támogatott civil szervezetek hiteltelenítésére irányul. „Magyarországon 3 éve intenzív kampányt folytat a kormányzat a független civil szervezetek ellen, az előrevetítheti, hogy ez a kampány nem fog leállni, az összes nyilatkozat erről szól. Mindennap olvashatunk olyan híreket, hogy a független civil szervezeteknek a munkáját úgy állítják be, hogy az a civil szervezetekkel ellentétes lenne, ezt határozottan visszautasítjuk, sőt, ezért várunk arra, hogy jogi úton tudjuk az érveinket kifejteni” – nyilatkozta Pardavi Márta, a bizottság társelnöke.

Lex Soros Izraelben

Az izraeli civiltörvényt egy éve fogadták el, a jogszabályon máris szigorítana a kormányzó Likud párt egyik képviselője. A módosító indítványt maga az előterjesztő nevezte lex Sorosnak. A javaslat teljesen kiszorítaná a magyar származású üzletembert az izaeli civil szféra támogatásából.

„Soros György számtalan olyan szervezetet támogat, amelyek megpróbálják lejáratni Izrael jó hírnevét, vagy próbálnak olyan folyamatokat elindítani, amelyek biztonsági fenyegetést jelentenek. Ezek azok a szervezetek, amik például azt gondolják, hogy itt Izrael területén belül létre kell hozni egy palesztin államot. Olyan szervezet is van, amely az izraeli telepesek által készített termékek bojkottjára hív. Vagy olyan szervezetek, amik izraeli katonákat fotóznak, és az ő munkájukat dokumentálják. Az ilyesmi fenyegetést jelent az ország biztonságára, és nem engedhetjük meg, hogy külföldről ilyen antiizraeli szervezeteket támogassanak” – mondta a Hír TV-nek Miki Zohar izraeli kormánypárti képviselő.

Soros György ténykedését az izraeli és a magyar miniszterelnök hamarosan személyesen vitathatja meg. Benjamin Netanjahu a tervek szerint jövő héten látogat Magyarországra.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!