2018. március 17.,
szombat, Gertrúd, Patrik napja

A levegőből derítik fel a szennyezett területeket

2013. augusztus 29., csütörtök 19:40

Helikopterrel is keresik a parlagfűvel szennyezett területeket Győr-Moson-Sopron megyében. Két nap alatt 250 ezer hektáros területet vizsgálnak meg a kormányhivatal munkatársai a levegőből. A rendszeres ellenőrzés miatt Nyugat-Magyarországon évről évre csökken a parlagfűvel szennyezett területek nagysága.

„Négy kilométeres sávokat repülünk, mert 200-250 méteres magasságból 2 kilométeres távolságba el lehet látni és fel lehet fedezni a parlagfüvet” – mondta el Pongrácz Attila, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának vezetője. Hozzátette: másnap a földhivatal munkatársai keresik fel a helyszínt és veszik fel a jegyzőkönyvet.

A levegőből így a nehezen megközelíthető területeket is át lehet vizsgálni. Az eddigi vizsgálatok szerint a megyében Sopron környékén a leggyakoribbak a parlagfüves szántóföldek. 94 hektáros a legnagyobb összefüggő terület.


Bakodi Attila, a Győr-Moson-Sopron Megyei Földhivatal vezetője elmondta: 120 ezer hektárt jártak át kollégái, és ebből 200 hektár parlagfűvel szennyezett területet találtak 67 foltban.

A folyamatos ellenőrzés és az elrettentő, akár 15 millió forintos pénzbírság eredményesnek bizonyult, ugyanis Győr-Moson-Sopron megyében a parlagfűvel szennyezett terület a harmadára csökkent.