2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A legtöbb áruházlánc lecsapott a vevőkre

,

2016. április 17., vasárnap 12:05, frissítve: kedd 16:00

Azonnal élt több áruházlánc is a vasárnapi nyitva tartás lehetőségével, az egyik szakszervezet a boltzár eltörlése ellen demonstrált.

Több áruházlánc is lecsapott a vevőkre a korlátlan vasárnapi nyitva tartás újbóli engedélyezése után. Hipermarketek, diszkontláncok és plázák parkolói népesültek be azután, hogy szombaton hatályba lépett a boltzár eltörléséről szóló törvény.

A kisboltosok nem örülnek a hirtelen jött konkurenciának, egyikük a Hír TV munkatársainak arra panaszkodott, hogy a forgalma az áruházláncok nyitva tartása miatt jelentősen visszaesett. A vasárnapi boltzárat úgy vezette be egy éve a kormánytöbbség, hogy az intézkedést a magyarok többsége ellenezte. Eltörlésével a kormány az ellenzék által kezdeményezett népszavazásnak ment elébe.

Az Auchan 14 áruházát, a Tesco üzletei többségét, az Aldi és a Penny minden üzletét, a Spar és a Lidl pedig azokat a boltokat nyitotta ki, amelyek amúgy is nyitva lettek volna ezen a vasárnap, függetlenül a boltzár eltörlésétől. Több áruházban a dolgozók önként dönthették el, hogy vállalják-e a váratlan vasárnapi munkát – ők pluszpénzt kapnak erre a napra.

Teljesen megteltek a parkolók a Fogarasi úti Tescóban, ugyanakkor a hipermarketben nem érzékelhető a tumultus, mivel az összes kasszánál dolgoznak – mondta a helyszínről a Hír TV tudósítója. Itt a dolgozók eldönthették, hogy munkába állnak-e a mai napon – aki így döntött, az 200 százalékos bérpótlékot kap erre a napra. A vásárlók örülnek a vasárnapi boltzár eltörlésének, a dolgozók viszont nem – ők jobban örültek a heti egy fix szabadnapnak, mint a pluszpénznek. Nem minden üzlet tudott élni a zárva tartás eltörlésével, mivel kedd óta – amikor is megszavazták a parlamentben a boltzár feloldását – kevés idő volt ahhoz, hogy megszervezzék a nyitva tartást. Vannak olyan üzletek, amelyek már korábban tervezték a mai nyitást, annak az 5 választható vasárnapnak a keretén belül, amelyet a törvény még lehetővé tett.

Fizessék meg a családtól elrabolt időt

Nagyjából százan tüntettek a vasárnapi boltzár eltörlése ellen a Nemzetgazdasági Minisztérium Honvéd utcai épülete előtt. A demonstrációt a Kereskedelmi Dolgozók Szakszervezete (KASZ) hirdette meg. A résztvevők szerint a pár ezer forintos pótlék nem ér annyit, hogy lemondjanak az egyetlen fix pihenőnapjukról. Petíciót adtak át a tárca képviselőjének, amelyben többek közt azt kérik: ha már eltörölték a kötelező pihenőnapot, emeljék meg a vasárnapi bérpótlékot, valamint a kisgyerekes szülőknek és az időseknek ne tegyék kötelezővé a hét utolsó napján a munkavégzést.

„Nem lehetünk áldozatai a politikai csatáknak. Nem lehetünk annak áldozatai, hogy a népszerűségi versenyben kinek lesz egy-két százalékponttal magasabb támogatása. Mert a végén mi állunk ott, mi munkavállalók, a mi életünkkel játszanak ezek az emberek” – jelentette ki Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke a demonstráción.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!