2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

A Kúria is kimondta: politikai nézetei miatt rúgták ki

Hír TV

2018. május 19., szombat 11:48, frissítve: szombat 13:42

A Kúria is kimondta, hogy politikai nézetei miatt küldtek el egy ellenzéki képviselőjelöltet egy miskolci önkormányzati cégtől. Zaveczki Tibor 2014-ben ellenzéki színekben indult az önkormányzati választáson, emiatt azonban munkáltatója nem hosszabbított vele szerződést. A döntést egy hangfelvétel is alátámasztotta.

Közmunkás munkavezetőként dolgozott Zaveczki Tibor a Miskolci Városüzemeltető Nonprofit Kft.-nél 2014-ben. Az akkori önkormányzati választásokon ellenzéki jelöltként indult el, a többi közt a DK, az MSZP, az Együtt támogatásával.

Politikai nézeteit munkáltatói elől sem titkolta, akik ezt megtudva nem hosszabbítottak vele szerződést. Amikor ennek okáról érdeklődött az illetékestől azt a választ kapta, hogy egy fideszes városban az ő jelenléte nem kívánatos. A beszélgetésről hangfelvétel is készült.

– Nyilván a városvezetés döntött erről, hogy ez a képviselői munkavezetős projekt a továbbiakban működjön, vagy ne. És ha működjön, kikkel.
– Magyar akkor azzal követtem el hibát, hogy én ki is nyilatkoztattam azt, hogy ellenzéki vagyok?
– Nyilván, hogy ez számít. Ez egyértelmű. Nem vagy hülye, tehát ez egyértelmű.
– Mert, hogy én nem indultam volna ellenzéki színekben, hanem mondjuk fideszes színekben, vagy nem egyáltalán nem indultam volna, akkor én maradtam volna?
– Szerintem igen.

Zaveczki ezután az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult, amely neki adott igazat. A munkáltató azonban a Munkaügyi Bíróságra vitte az ügyet, ahol szintén az a döntés született, hogy az elbocsátása oka az ellenzéki szerepvállalás volt. Az önkormányzati cég a Kúriához fordult. A négy éve tartó per végén itt is azt állapították meg, hogy a Miskolci Városgazda azért nem hosszabbított szerződést a férfival, mert ellenzéki színekben indult a választáson.

„Erkölcsi elégtétel, ami a legfontosabb volt számomra, és számunkra. Látni kell azt, hogy az országban biztosan vannak mások is ilyen helyzetben, erről kaptunk is a DK is kapott megkeresést. Nagyon szívesen segítünk ezeknek az embereknek is, akár jogi segítségnyújtásban, ezt mindig elmondtuk. Viszont látjuk, hogy félnek az emberek, tehát nem mernek nyilvánosság elé állni, nem mernek jogi lépéseket kezdeményezni” – mondta Zaveczki Tibor.

A volt DK-s képviselő a munkaügyi perrel párhuzamosan elindított egy sérelemdíjas pert is, amelynek végén a bíróság 500 ezer forint kártérítést ítélt meg számára.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!