2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Van egy kis kavarodás a külügy Várba költöztetése körül

Hír TV

2018. június 22., péntek 17:09, frissítve: péntek 17:10

Kormányzati negyed jöhet létre a budai Várban. A Miniszterelnökség, a Belügyminisztérium és a Pénzügyminisztérium mellett a külügyi és a honvédelmi tárcát is a Várban szállásolnák el. Erről a külügyminiszter csütörtökön még nem tudott, így mára a kancelláriaminiszter is csak tervként beszélt az újabb beruházásról.

Évek óta tart az egykori karmelita kolostor épületének rekonstrukciója a budai Várban. Ide költözik a Miniszterelnökség és Orbán Viktor hivatala.

„Az a célunk, hogy ez január 1-jével megtörténhessen”

– fogalmazott a Miniszterelnökség vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján. Az eredeti tervek szerint már idén költözött volna a kancellária. Ezzel Gulyás Gergely tárcája nyitotta volna a sort a minisztériumok között. A tárcavezető a Kormányinfón azonban már az eddigi három helyett öt minisztérium költözéséről beszélt.

„A cél az az, hogy a Belügyminisztérium, a Pénzügyminisztérium, a külügyminisztérium, sőt esetleg a Honvédelmi Minisztérium is a Várba költözzön” – mondta.

Hogy pontosan hova költöznek a tárcák az még csak részben ismert. Az biztos, hogy a Pénzügyminisztérium a Szentháromság térre – több mint 70 év után. Hogy pontosan mikor, azt egyelőre nem tudni, ám az biztos, hogy két és fél évig fognak tartani a felújítási munkálatok és 38 milliárd forintot fognak rá költeni.

Az eredetileg tervezettnél így mintegy 10 milliárddal lesz drágább az eredetileg a 20. század elején is a Pénzügyminisztériumnak épült palota felújítása.

A külügyminisztérium költözéséről eddig azonban nem volt szó és Gulyás Gergely bejelentése még kollégáját, Szijjártó Pétert is meglepte. „Mi itt jól tudunk működni, de ez nyilván nem az én egyéni ízlésem kérdése, hanem kormányzati koncepció kérdése. Hogyha ez egy koncepcióból fakadó döntés, hogy nekünk innen majd el kell költözni, akkor nyilván megtesszük, de egyelőre ilyen döntés még velünk kapcsolatban nem született vagy legalábbis nem tudok róla” – nyilatkozta a tárcavezető.

– A külügyminiszter miért nem tud róla, hogy hol fog dolgozni?
– Egyelőre az a döntés se született meg. És ezt mondtam el a tegnapi Kormányinfon is, hogy pontosan milyen épületeket kell a Várban felújítani, de a külügyminisztérium hagyományosan ott volt a Várban. Ha azt akarjuk, hogy a Vár az eredeti funkcióját nyerje vissza, amihez egy kormányzati funkció is társult. A külügyminisztérium is oda tartozik, de mivel most egy bolhapiac van a külügyminisztérium helyén, ezért ez nem a holnap kérdése” – nyilatkozta már pénteken Gulyás Gergely.

A külügyi és a honvédelmi tárca ráadásul csak olyan épületben működhet, amely számos különleges biztonsági követelménynek is megfelel. „Mindkét minisztériumnak vannak olyan kötelezettségei, hogy a NATO, illetve az Európai Unió felé az összeköttetés biztosítására olyan helyiséget vagy olyan területet jelöljön ki, amelyek védettek” – mutatott rá Kisbenedek József biztonságpolitikai szakértő.

Ez többek közt azt jelenti, hogy ne legyen ablaka és a falai is vastagabbak legyenek. A szakértő szerint ezek rutinfeladatok, amelyek bárhol kialakíthatók jelentősebb extra költségek nélkül.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!