2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

A kudarc ellen a régi tervéhez nyúlhat a Fidesz

Hír TV

2018. április 26., csütörtök 08:35, frissítve: csütörtök 12:08

Mégis központosíthatják a főváros önkormányzati rendszerét a kormánypártok az újabb választási pofon elkerüléséért - írja a 24.hu. Az Origo-nak adott interjújában Kósa Lajos azt mondta, a 2019-es választások előtt már nem nyúlnak az önkormányzati rendszerhez.

A portál egyik forrása úgy fogalmazott: a kerületi polgármestereknek protokolláris feladatokat hagynának meg, megnyithatnák ünnepélyesen a tanévet, és ápolhatnák a testvérvárosi kapcsolatokat. A kerületi helyhatóságok a főpolgármesternek alárendelt elöljáróságokként működnének tovább, a főpolgármestert pedig egy Budapestért felelős kormánybiztossal tartaná sakkban a kabinet.

A kerületi önkormányzatok dolgozói vagy utcára kerülnének, vagy átirányítanák őket a kormányzati szférába. Egyes vélemények szerint a jövő évi önkormányzati választáson az ellenzék a főváros összes kerületét megszerezheti, ha összefog.

„Az önkormányzati rendszerhez a Fidesz mindenképp hozzá fog nyúlni, és ennek kettő fő oka van. Az egyik, hogy a sok önkormányzat zavaró tényező ha önálló erőtérként működik, és ez eddig is így volt a döntései során, hiszen csökkentek az önkormányzati mozgásterek, egyre jobban centralizálták a feladatokat, és egyre kevesebb hatáskör maradt a településeknél. A főváros viszonylatában sem lesz másképp. Vagy megerősíti a kerületeket, ahol esetleg esélyei vannak, és akkor a főpolgármester tisztséget fogja gyengíteni, és a fővárosi közgyűlés hatásköreit, vagy adott esetben ennek az ellentéte, és még az sem kizárt, hogy még igazán főpolgármester választás sem lesz” – mondta a Hír TV-nek a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Gémesi György.

Mégsem?

A 2019-es választások előtt már nem nyúlnak az önkormányzati rendszerhez - ezt állította az Origo-nak adott interjújában Kósa Lajos, aki egyébként a Fidesz kampányfőnöke lesz a jövő évi helyhatósági választásokon. A politikus úgy fogalmazott: az önkormányzati kampányban nem szervezik át az önkormányzati rendszert - arra ugyanakkor nem tért ki, hogy a kampányidőszak alatt a törvényben rögzített 50 napot érti-e, vagy tágabban értelmezi a kampány fogalmát. Azt viszont előre megmondta, hogy a „szlogenek szintjén” a 2019-es európai parlamenti, majd pedig az önkormányzati választási kampány sem hoz majd újdonságot - ahogy Kósa Lajos fogalmazott - idézem - „minden a migrációról fog szólni, és nem egyéb részletkérdésekről”. A politikus új megbízatása egyben azt is jelenti, hogy miniszteri pályafutása fél év elteltével véget is ért.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!