2022. 12. 02. Péntek Melinda, Vivien napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

A közvélemény elutasítja a magyarországi választási kampányok külföldi finanszírozását

  • A közvélemény elutasítja a magyarországi választási kampányok külföldi finanszírozását

A magyarok 62 százaléka elfogadhatatlannak tartja, hogy hazai politikusok és politikai pártok akár közvetlenül, akár közvetve jelentős kampánytámogatást fogadjanak el külföldről, külföldi szervezetektől, illetve milliárdosoktól – állapítható meg a Századvég Alapítvány legfrissebb közvélemény-kutatásából. A felmérés azzal összefüggésben vizsgálta a magyarok véleményét a hazai politikai szereplők külföldi, kampánycélú támogatásáról, hogy a hatpárti baloldali összefogás egykori miniszterelnök-jelöltjéhez, Márki-Zay Péterhez köthető Mindenki Magyarországa Mozgalom jelentős tengerentúli pénzügyi adományokhoz jutott az áprilisi országgyűlési választások kampányához kapcsolódóan.

A kutatás szerint kiindulópontként fontos rögzíteni, hogy

Magyarországon a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény megtiltja, hogy a pártok külföldi szervezetektől és nem magyar állampolgároktól vagyoni hozzájárulást fogadjanak el, továbbá tilalmazza a névtelen adományok juttatását is.

Az említett rendelkezések jogpolitikai indoka a magyarországi választásokat célzó külföldi befolyásolási kísérletek kizárása és a külföldi érdekcsoportok hazai – politikai természetű – befolyás vásárlásának megakadályozása. Aggályokat vet fel, hogy Márki-Zay Péter augusztusban kijelentette, hogy az amerikai székhelyű Action for Democracy nevű szervezet még hónapokkal az áprilisi országgyűlési választásokat követően is többszáz millió forintos támogatást utalt át a hódmezővásárhelyi politikus által vezetett Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) bankszámlájára, melynek segítségével fizették ki „a kampány utolsó számláit". Az MMM által a későbbiekben közzétett tételes elszámolásból kiderül továbbá, hogy

A SZERVEZET ÖSSZESEN 1,86 MILLIÁRD FORINTNAK MEGFELELŐ USA-DOLLÁR ADOMÁNYT FOGADOTT EL, MELYNEK EREDETE NEM ISMERT.

A kampányfinanszírozási incidens közéleti jelentőségét mutatja, hogy a Századvég kutatása szerint

A MEGKÉRDEZETTEK 71 SZÁZALÉKA HALLOTT ARRÓL, HOGY A BALOLDAL EGYKORI KORMÁNYFŐJELÖLTJE ÉS A MINDENKI MAGYARORSZÁGA MOZGALOM KÖZEL 2 MILLIÁRD FORINTOS PÉNZÜGYI TÁMOGATÁST KAPOTT KÜLFÖLDI, ELSŐSORBAN AMERIKAI SZERVEZETEKTŐL A VÁLASZTÁSI KAMPÁNY KÖRÜLI IDŐSZAKBAN.

A lakosság nemet mond a külföldi eredetű kampánytámogatásokra

Ugyan Márki-Zay mozgalma egyesületi formában működik (így a pártokra vonatkozó szigorú kampányfinanszírozási szabályok nem vonatkoznak rá), viszont több jel is arra mutat, hogy

A VOLT MINISZTERELNÖK-JELÖLT ÉPPEN AZ EGYESÜLETI FORMA FELHASZNÁLÁSÁVAL IGYEKEZETT MEGKERÜLNI A JOGSZABÁLYI RENDELKEZÉSEKET.

Márki-Zay – a fenti nyilatkozatán túl, melyben beismerte, hogy a szóban forgó külföldi adományból kampányszámlákat egyenlítettek ki – májusban kifejtette, hogy volt egy MMM-es számla, amely a központi kampány működtetését szolgálta, és „természetesen ebből voltak jelöltek, akiket támogattunk". Másképpen fogalmazva felmerül a gyanú, hogy a hatpárti baloldali összefogás számára a törvény által tiltott külföldi forrásokat a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom elfogadta, majd – a jogszabályi tilalmat megkerülve – az egyesületi forma leple alatt becsatornázta a baloldal választási kampányába.

A kérdés jogi megítélésétől, illetve az esetleges jogkövetkezményektől függetlenül kijelenthető, hogy

A MAGYAR VÁLASZTÓK TÖBBSÉGE EGYÉRTELMŰEN ELLENZI A HAZAI POLITIKAI ERŐK KÜLFÖLDI FINANSZÍROZÁSÁNAK GONDOLATÁT.

A Századvég felmérése rámutat, hogy

A VÁLASZADÓK KÖZEL KÉTHARMADA (62 SZÁZALÉKA) ELFOGADHATATLANNAK TARTJA, HOGY MAGYAR PÁRTOK ÉS POLITIKUSOK – KÖZVETLENÜL VAGY KÖZVETVE – KÜLFÖLDRŐL, KÜLFÖLDI GAZDASÁGI VAGY POLITIKAI SZERVEZETEKTŐL, ILLETVE MILLIÁRDOSOKTÓL JELENTŐS KAMPÁNYTÁMOGATÁST FOGADJANAK EL.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Fotó: POLYÁK ATTILA - ORIGO

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Újabb akadálymentes játszóteret adtak át

Újabb akadálymentes játszóteret adtak át

A „Játék összeköt program” keretében újabb akadálymentesített, befogadó játszóteret § adtak át a Szerencsejáték Zrt. támogatásával Pomázon. A játszótéren az ép és fogyatékossággal élő gyermekek, a közös játék élményén keresztül ismerhetik meg egymást.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!