2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 10:55

A korrupció megszüntetéséből nyerne pénzt az adócsökkentéshez

Hír TV

2018. február 8., csütörtök 08:49, frissítve: csütörtök 09:13

A korrupció megszüntetéséből megtakarított pénzből szüntetné meg az építményadót Márki-Zay Péter Hódmezővásárhelyen. A független polgármesterjelölt szerint a kiszámíthatatlan gazdasági környezet és a megfélemlített és megsarcolt vállalkozók jellemzik a vásárhelyi gazdasági életet. A cégvezetők leginkább a szakképzett munkaerőt és a fiatalokat hiányolják a városból.

Hódmezővásárhelyen az egyik legalacsonyabb az átlagbér Csongrád megye nagyvárosai közül. Ez is mutatja a vásárhelyi vállalkozások nehézségeit – mondta Márki-Zay Péter vállalkozói fórumán szerda este. Hozzátette: az alacsony bérek miatt is elmennek a fiatalok a városból.

„Meg kell nézni, hogy mennyi az átlagfizetés ma Szegeden, Makón, Szentesen és mennyi Hódmezővásárhelyen. Azt fogjuk látni, hogy mélyen a legalacsonyabb Hódmezővásárhelyen. És vajon miért? Mi indokolja? Az indokolja elsősorban, hogy ide nem jöttek nagyvállalatok, nem jöttek új befektetők, és még a helyi vállalkozásokat is elzavarták innen. Hogy itt nem éri meg vállalkozni” – mondta a független polgármesterjelölt.

Szabó Márton csomagológépeket gyártó négyfős vállalkozást működtet. A cégvezető a szakképzett munkaerő hiányában látja a legnagyobb problémát Hódmezővásárhelyen.

„A Kossuth Zsuzsanna Szakközépiskolában nagyon jó szakembereket termeltek ki, és Szegedről visszahoztam a vállalkozást. De mire visszaértem, akkorra az iskolát lebontották. Nekem körülbelül egy évbe telt, mire itt ingatlant szereztem, műhelyt, gépeket szereztem, és mire visszaértem, elkezdték bontani az iskolát. Nekem ez egy akkora csalódás volt. Úgyhogy a vállalkozásunk gyakorlatilag helyben áll, mert úgy kell vadászni szakemberekre” – mondta a vállalkozó.

A minőségi szakképzés hiánya mellett a magas helyi adókat és a tőkehiányt tekinti a fő gondnak a gépipari vállalkozást működtető Havránek Ferenc, aki korábban évekig volt önkormányzati képviselő.

„A hódmezővásárhelyi vállalkozások problémája zömében az, ami az országosnak, hogy nálunk a helyi adók egy kicsivel magasabbak, ez némelyik városhoz képest a dupláját is eléri, de az országos problémák megvannak nálunk is, nincs képzett szakmunkás” – mondta.

A vállalkozói fórum résztvevői közül többen is forráshiányra és a kiszámíthatatlan gazdasági környezetre panaszkodtak Hódmezővásárhelyen.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!