2019. május 19.,
vasárnap, Ivó, Milán napja

A kormány sorompója áll, a CEU már Bécsben jár

Hír TV

2018. december 6., csütörtök 22:11

A CEU hétfőn bejelentette, hogy nem várnak tovább arra, hogy a magyar kormány aláírja a nemzetközi egyezményt, ezért az egyetem az amerikai akkreditációjú képzéseit Bécsbe viszi. Az intézmény a diákok toborzása miatt időzítette a bejelentést december elsejére. A Csörtében kemény vitát folytattak a Soros György által alapított egyetem körül kialakult helyzetről.

Nagy Ervin, politológus krokodilkönnyeket nem hullajtott a CEU miatt, inkább furcsának találja, hogy az egyetem adott határidőt a kormánynak. Szerinte egy jogszabályi, törvényi kérdésről van szó, aminek a CEU nem tudott megfelelni, „egészen pontosan arról van szó, hogy CEU-nak nincs külföldön akkreditált anyaintézménye” – mondta. Hozzátette: nagy zűrzavar van a CEU környékén, amit ráadásul politikai útra tereltek, „ami régen rossz, mert ez egy jogi kérdés”.

Szakonyi Péter, a napi.hu szerkesztője szerint nem a CEU terelte politikai síkra az ügyet. Szerinte a kormánypárti sajtó mantraként ismételgeti, hogy arról van szó, hogy a 21 külföldi tulajdonú felsőoktatási intézmény közül, ami Magyarországon működik, egyedül a CEU nem felel meg a felsőoktatási törvénynek. Szerinte „a kormány utálja Sorost, és mindent, ami hozzá kötődik”.

Böcskei Balázs politikai elemző emlékeztetett, hogy a CEU-nak van arra vonatkozó papírja, hogy van bejegyzett képzése az Egyesült Államokban, vagyis oktatási tevékenységet folytat. Szerinte arról van szó, hogy a CEU hitelesített dokumentumot nyújtott be a kormánynak arról, hogy oktatási tevékenységet folytat az USA-ban, ezt az egyezményt azonban a kormány nem írta alá. „Úgy tűnik, hogy a magyar kormány ezt a dokumentumot nem kívánja aláírni, a CEU pedig mivel jövőre képzéseket akar indítani, így azoknak egy részét Bécsbe viszi.”

Farkas Örs, politológus rámutatott, hogy nincs más felsőoktatási intézmény a CEU-n kívül, amely ne felelt volna meg a vonatkozó magyar jogszabályoknak. „Helyes az, hogy a magyar kormány vette a fáradságot, és utána járt annak, hogy az a dokumentum, amit a CEU benyújtott, mennyire felel meg a valóságnak – ez a többi 20 külföldi tulajdonú felsőoktatási intézménynél szintén megtörtént”. Hozzátette: a magyar kormány azt látta, hogy a bejegyzett címen valóban vagy ingatlan, ami azonban postafiókként működik, tehát teljesen egyértelműen nem oktatási intézményként funkcionál. „Furcsa, hogy akár pártok, akár civilszervezetek esetében, mindig van olyan külföldről finanszírozott szervezet, párt, egyetem, amely szembemenve minden hazai gyakorlattal, nem képes megfelelni azoknak a feladatoknak, amelyeknek a többi szervezet megfelel” – mondta.

Tekintse meg a teljes műsort: