2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

A kormány nem bűnként, lehetőségként tekint a lombikprogramra

,

2017. augusztus 25., péntek 15:32, frissítve: péntek 19:05

Nem osztja a kormány a Katolikus Püspöki Konferencia elnökének álláspontját lombikbébi-ügyben. A családügyi államtitkár a Hír TV kérdésére ugyanis támogatásáról biztosította a programot, amelyről Veres András csütörtökön azt mondta: az abortuszhoz hasonló bűn az egyház szemében.

Augusztus 20-i beszédében bírálta először a lombikprogramot nyilvánosan Veres András. A Katolikus Püspöki Konferencia elnöke a Szent István-bazilika előtt azt mondta, hogy a lombikbébiprogram és annak állami támogatása figyelmen kívül hagyja a keresztényi értékrendet. Veres András csütörtökön este a Hír TV Newsroom című műsorában még erőteljesebben fogalmazott, amikor bűnnek nevezte a programot.

„Itt tömeges abortuszt követnek így el, hiszen gondoljunk bele, hogy ezek megfogant emberi életek. Ezek, ha továbbra is adva lettek volna számukra az életföltételek, akkor egészen biztosan nem bogárnak, nem lónak, nem vízilónak születtek volna, hanem embernek. A megfogant emberi élet, annak az elpusztítása pedig szörnyűséges bűntett, olyan, mint egy abortusz” – mondta.

„Négyszemközt sok pap bátorítja a híveket a lombikprogramra, engem is bátorított a lelki atyám” – mondta Skrabski Fruzsina filmrendező, akinek néhány éve egy sikeres lombikbébiprogram során született gyermeke. A vallásos családanya szerint jó, hogy napirendre került a kérdés, sokan eddig erről nem mertek beszélni.

„Tehát van egy ilyen formája, hogy egyetlen embriónak sem esik baja, és ezekben az esetekben én azt gondolom, hogy ezt nem lehet bűnnek nevezni. Ma az egyház álláspontja még az, hogy bűn, de szerintem, mivel az életadás a cél, életet szeretnénk létrehozni, amivel nem bántunk más embriókat, ez nem lehet bűn” – véli.

A kormány Veres András kritikája ellenére is kitart a lombikbébiprogram mellett. „A lombikbébiprogram, az asszisztált reprodukciós eljárás vagy IVF-eljárás olyan lehetőség, amely a meddő párok számára egy óriási lépést jelenthet, illetve megadhatja a gyermekvállalás örömét, megadhatja a lehetőséget, ezt mi természetesen támogatjuk” – mondta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Az eddig 25 ezer lombikbébi születését elősegítő Kaáli Intézet pénteki közleménye szerint a mindennapi gyakorlat azt mutatja, hogy a kezelésben részt vevő párok sosem kérik a szám feletti embriók megsemmisítését, hanem későbbi beültetés céljából eltárolják őket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!