2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

A kancellárok után jönnek a felsőoktatási konzisztóriumok

2015. május 15., péntek 18:35, frissítve: péntek 18:49

Fontos a rendszeres ellenőrzés a felsőoktatásban, hangoztatta az Állami Számvevőszék elnöke egy konferencián. A kormány fokozná az állami egyetemek, főiskolák felügyeletét, a miniszterelnök által kinevezett kancellárokat hamarosan követik a gazdálkodást felügyelő konzisztóriumok.

Jó gyakorlatok – Merre tovább felsőoktatás? címmel rendezett konferenciát az Állami Számvevőszék, amely két hete szinte az összes egyetemet elmarasztalta. Az ÁSZ a 2009 és a 2013 közötti éveket vizsgálta, és arra jutott, hogy a felsőoktatási intézmények jó része hanyagul bánik a közpénzekkel.

„Az ÁSZ nemcsak ellenőrizni, hanem tanácsokat adni és a jövőbeli hibák elkerüléséhez kíván hozzájárulni. Ebben különösen kiemelem azt, hogy a jövőbeli nagy fejlesztési területe lesz Magyarországnak a kutatás-fejlesztési részterület, ezen belül az egyetemek is, a felsőoktatási intézmények is megcélzottjai ennek, és bizony a szigorú európai uniós szabályok miatt, ha ugyanilyen tapasztalatokat találnánk majd 2014 után, akkor bizony az európai uniós források visszafizetésének veszélyét is felveti” – mondta Domokos László ÁSZ-elnök.

Az állami egyetemek, főiskolák felügyeletét a kormány fokozná. A miniszterelnök által kinevezett kancellárokat hamarosan követik a konzisztóriumok. Az öttagú testületnek nemcsak a stratégiai döntésekbe lesz beleszólása, hanem a gazdálkodás ellenőrzésébe is. A tagok többségét a kormány delegálja majd az emberi erőforrások minisztere által benyújtott törvénymódosítás szerint.

„Én azt hiszem, hogy azok a pontok, amik az ÁSZ-vizsgálatok eredményeként kiemelésre kerültek, a fenntartói ellenőrzés, a vezetői felelősség, a gazdálkodási és akadémiai irányítás szétválasztása, egyéb testületek megjelenése, például a konzisztórium. Ezek mind abba az irányba hatnak, hogy a felsőoktatási intézmények lényegesen transzparensebb módon, a köz által lényegesen átláthatóbb módon működjenek” – mondta Palkovics László felsőoktatási államtitkár.

A felsőoktatási törvény módosításáról az államtitkár előzetesen egyeztetett a Felsőoktatási Kerekasztallal, mondta a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke.

„A hallgatói képviselet differenciált szavazati joga egy nagyon fontos kérdés volt, de sikerült a Felsőoktatási Kerekasztalt követően ezt tisztáznunk. De ahogy jeleztem, ezt követően is voltak félreértések, de ezeket is sikerült feloldanunk. Nagyon fontos volt a hallgatói jogviszony folytonosságának kérdése. Az átsorolással kapcsolatban két fontos módosító javaslatunk volt, ebből az egyik már be is került, ugye, a törvényszövegbe. Nekünk az volt elsősorban a dolgunk, hogy azokon a területeken, ahol olyan megfogalmazások kerültek szóba, ami kifejezetten az alaptörvényben megfogalmazott autonómia fogalmát sértik, ezzel kapcsolatban lépjünk föl” – mondta a Hír TV-nek Gulyás Tibor HÖOK-elnök.

Az egyetemek állami támogatása érdemben nem változik jövőre, a 2016-os költségvetés tervezete szerint az intézmények 153 milliárd forintra számíthatnak, míg idén 152,3 milliárd forintot kapnak. A növekmény nem fedezi a tervezett inflációt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!