2020. augusztus 12.,
szerda, Klára napja

A kampánypénzekre hajt a volt jobbikosok új pártja?

2013. november 30., szombat 13:16, frissítve: szombat 20:57

A kampánypénzekre hajt az új radikális jobboldali párt a Jobbik szerint. A Magyar Hajnal Mozgalmat a parlamenti pártból kizártak alapították. Bár tagjaik közé nyilatkozataik szerint sem volt szocialistákat, sem egykori liberálisokat nem vesznek fel, egyik meghatározó politikusuk volt felesége nem más, mint a Bajnai-féle szövetség társelnöke, Szabó Tímea.

A pártból kizárt borsodi jobbikosok alapították a Magyar Hajnal Mozgalmat és pártot. Az elnök Kisgergely András gyújtotta fel a sárba ragadt vízágyút az MTV ostromakor. Tettéért négy év felfüggesztetett börtönt kapott. Kisgergely András számít a feloszlatott Magyar Gárda utódszervezeteinek támogatására. Augusztusban a Magyar Hajnal is propagálta azt a gárdistaavatót, amellyel a Magyar Gárda alapításának hatodik évfordulójára emlékeztek különböző szélsőjobboldali szervezetek. A rendezvényt a Betyársereg biztosította, amelynek vezetője, Tyirityán Zsolt már 2011 nyarán faji háborút vizionált a Magyar Szigeten. A Magyar Hajnal elnöke szerint a Betyársereg rokonszenvezik velük, de a főbetyár cáfol.

– Jelen pillanatban kijelenthetem, hogy azzal a jelenséggel, amit most a Magyar Hajnal megmutat a radikális jobboldal palettáján, azzal nem tudok semmilyen formában sem rokonszenvezni. Hiszen úgy látom, hogy leginkább konfliktusgerjesztésben jár élen, és ezt nagyon szomorú dolognak tartom – mondja Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője.

A Magyar Hajnal balra zár, volt MSZMP-, MSZP- vagy SZDSZ-tagokat nem vesz fel soraiba. Bár azt mondják, az Együtt–PM is kizáró ok, a Magyar Hajnal egyik meghatározó alakjának, az egykor szintén jobbikos Hunyadi Gábornak a volt felesége nem más, mint Szabó Tímea, az Együtt–PM Szövetség társelnöke. Kisgergely András, a párt elnöke szerint „igazából nem is merült föl, hogy ki a felesége (Hunyadinak – szerk. megj.), hogy együtt élnek vagy nem, milyen viszonyban vannak”.

A Jobbik szerint az új párt a pénzre utazik. „Olyan kampányfinanszírozási szabályok vannak most még jelen pillanatban, ami az ilyen kamupártok elindulásának nagyon kedvez, hiszen a párttámogatásért felelősséget nem kell vállalnia senkinek” – közölte Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője.

A Magyar Hajnal megalakulását levélben üdvözölte az Olasz Arany Hajnal vezetője, aki szerint csak egy összeurópai önvédelmi szövetség szállhat szembe az iszlamizálással, a szabadkőművesekkel és a cionistákkal.

Forrás: Hír TV