2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A Jobbiknak nincs pénze az ÁSZ-büntetés kifizetésére

Hír TV

2018. május 11., péntek 09:24, frissítve: péntek 11:43

Alkotmányjogi panasszal is élne a Jobbik az Állami Számvevőszék gigabüntetése miatt – erről is beszélt Reggeli járat című műsorunkban a párt országgyűlési képviselője. Pintér Tamás elmondta, hogy a közigazgatási bíróság hatáskör hiányában visszadobta a párt keresetét, és ha másodfokon is hasonló lesz a helyzet, akkor az Alkotmánybírósághoz fordulnak az ügyben. A képviselő hozzátette, hogy már Strasbourgban is folyik egy eljárás az ÁSZ-bírság miatt.

– Ezzel párhuzamosan is folyik egy strasbourgi eljárás ahova benyújtottuk még ennek a törvénytelen esetnek a felülvizsgálatát.
– Az már elindult?
– Elindult. Strasbourgban is vizsgálják ezt az ügyet. Onnan is várjuk egyébként a visszajelzést, de azt mindenképp fontos leszögeznem, hogy a Jobbiknak nincsen ennyi pénze. Nem fogjuk tudni kifizetni ezt a bírságot.

Tekintse meg a teljes interjút:

Az Állami Számvevőszék közleményben reagált cikkünkre.

Azt írták, hogy 2018. január 8-án hozták nyilvánosságra a Jobbik Magyarországért Mozgalom ellenőrzéséről szóló jelentését. Emlékeztetnek, az ÁSZ akkor megállapította, hogy a párt a 2015-2016. évek vonatkozásában nem biztosította a számvevőszéki ellenőrzés program szerinti lefolytatását, ezáltal nem igazolta a közpénzekkel való átlátható és elszámoltatható gazdálkodását. Az ÁSZ feltárta továbbá, hogy a Jobbik 2017 első félévében működéséhez a jogszabályt megsértve, 331,66 millió forint értékben tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el.

Hangsúlyozzák, ÁSZ nem hatóság, nem rendelkezik szankcionálási jogkörrel, ezért nem szabott ki semmilyen büntetést, vagy bírságot. Az ÁSZ jogosítványai arra terjednek ki, hogy a párttörvény – 2014. január 1-től egyébként szigorított – előírásai alapján amennyiben a pártok tiltott támogatást fogadtak el, akkor megállapítsa annak az értékét, írják. A megállapított tiltott támogatás jogkövetkezményeit nem az ÁSZ, hanem a vonatkozó törvényi előírások határozzák meg, annak érvényesítése pedig a törvényben meghatározott hatóságok kizárólagos jogköre, teszik hozzá.

 

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!