2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Küldetés

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

A Jobbikkal is tárgyalnak Ujhelyiék

Tárgyalóasztalhoz ültek az ellenzéki pártok, hogy az EP választási kampányról egyeztessenek. A találkozót Uhelyi István, az MSZP EP képviselője kezdeményezte, aki azt mondta híradónknak, hogy a Jobbikkal is tárgyalnak; többek között a stratégiáikat is egyeztetni fogják a kampányban. Az esetleges közös EP lista egyenlőre nem került szóba.

  • A Jobbikkal is tárgyalnak Ujhelyiék

Megteremtettük az egységet a Parlamentben megteremtettük az egységet az utcán, nincs más hátra mint előre teremtsük meg az egységet az idei választásokra is, legyen egység az EP választásokon, legyen egység az önkormányzati választásokon. Egy az egy ellen, hajrá! – köszöntötte az ellenzéki összefogást Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője. 

Az ellenzéki pártok összefogását sürgette a szombati kormányellenes tüntetésen az MSZP elnöke. A szocialisták korábban kizárták az együttműködést a jobbikkal, a párt EP képviselője azonban már meggondolta magát.

Nem hiszem, hogy azzal lennék vádolható, hogy a Jobbikkal szoros kapcsolatot ápoltam volna, számtalan konfliktusom volt, de akár az EP akár az önkormányzati választásokon, a stratégiánkat egyeztetve meg kell találni a közös hangot – mondta Újhelyi István. 

Ujhelyi István, a Hír Tv-nek megerősítette, hogy elkezdődtek az egyeztetések az ellenzéki pártok között a EP választára való felkészülésről. Én kezdeményeztem, egy EP koordinációs egyeztetést, és ha ezen túl leszünk akkor látni fogjuk, hogy melyik párt hogyan gondolkodik. Az biztos, hogy odáig el kell tudni jutni, hogy közösen mozgósítsuk az ellenzéki szavazóbázist, hiszen aki látja a számokat akár az április választásoknál az tudja, hogy több ellenzéki szavazó van mint aki az Orbán-rendszerrel van és szeretne végre ezen túl lenni– mondta. 

Mivel listás szavazással döntenek az Európai Parlamenti képviselőkről, az LMP-s Csárdi Antal szerint nincs szükség ellenzéki összeborulásra. A politikus azt mondta a HírTv-nek: inkább az önkormányzati választásokon lehet szükség egyezségre, és a JOBBIK-kal való szövetséget sem vetik el.

Ezt helyben el kell tudni dönteni, én nem zárom ki a JOBBIK-kal való együttműködést , itt a parlamentben is azt hiszem, hogy a JOBBIK-nak a politikája ma már egy sokkal néppártibb irány és azt gondolom, hogy ez már vállalható lehet egy együttműködés kapcsán.– mondta Csárdi Antal az LMP országgyűlési képviselője. 

A DK frakciószóvivője is arról beszélt, hogy a tárgyalások már elindultak, de annak lezáruláig a részleteket nem kommentálják.

Európai listáról beszélt többek között, Tóth Bertalan arról folynak tárgyalások ezért ezeket egyenlőre most nem kívánjuk kommentálni.– mondta el Gréczy Zsolt a DK frakciószóvivője. A Párbeszéd is támogatja, a Jobbikkal kibővített ellenzéki együttműködést.

Teljesen biztos vagyok, hogy az önkormányzati választáson kell, valamilyen módon, de nem a Jobbikra hegyezném ki a kérdést hanem valamennyi helyben potens közéleit szereplővel egyeztetni kell valamennyi helyben beágyazott közéltei szereplővel való együttműködés a kulcsa annak, hogy egy jelölt álljon a Fidesz jelöltjével szemben és le lehessen győzni. Az EP választásokkal kapcsolatban ez a gondolat még csak most kezdődött el ebben még sok kiforratlan kérdés van– mondta el V. Naszályi Márta a Párbeszéd fővárosi képviselője. 

Az esetleges összefogásnak már a határozatképtelen múlt heti rendkívüli parlamneti ülés után is voltak jelei, amikor a a Jobbik, az MSZP, a DK, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum politikusai közösen tettek fogadalmat a parlament lépcsőjén.

A Jobbik alelnöke később a facebookon arról írt, pártja nem tett közös esküt vagy fogadalmat senkivel. Hegedűs Lorántné úgy fogalmazott: a félreértések elkerülése érdekében a jövőben kerülni kell minden olyan helyzetet, ahol a jobbikosok akár csak egy képen jelennének meg a vörös ötven árnyalatához tartozó pártocskákkal, kivált olyan szereplőkkel, mint a szemkilövető Gyurcsány Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!