2020. szeptember 22.,
kedd, Móric napja

„A Jobbik egy bűnben fogant párt”

Hír TV

2019. március 26., kedd 20:48, frissítve: kedd 22:18

A Jobbik egy bűnben fogant párt - így reagált a Tett és Védelem Alapítvány elnöke arra a tegnap kiszivárgott hang-felvételre, amelyen a párt tagjai antiszemita kijelentéseket tesznek. Az antiszemitizmus ellen fellépő szervezet vezetője szerint a Jobbik csak a külvilág felé mutatja, hogy szakított radikalizmusával. Az ellenzéki pártok szerint viszont épp a kormánypárt rasszista.

A Tett és Védelem Alapítvány elnöke szerint csak kifelé kommunikálja a Jobbik, hogy szakított rasszista, antiszemita múltjával, valójában radikális párt maradt. Bodnár Dániel arra a napokban nyilvánosságra került hangfelvételre reagált, amelyik évekkel ezelőtt a párt frakcióülésén készült és amelyen több antiszemita kijelentés is elhangzik.

„Alapvetően az antiszemitizmus, a rasszizmus, a cigányellenesség a legfontosabb identitásképző eleme és mint ilyen párt, alkalmatlan arra, hogy egy demokratikus intézményrendszernek a része legyen. Ennek okán, minden újabb és újabb bizonyíték, amely alátámasztja csak eggyel több esély arra, hogy kimondjuk, hogy a Jobbik alkalmatlan a szalonképes európai-nívó politizálásra” – így Bodnár Dániel elnök.

A Jobbik szóvivője hárított, amikor arról kérdeztük, hogy a sorozatos botrányok ellenére megtisztult-e a párt a rasszista, antiszemita tagjaitól.

„Én egyelőre azon nem tudom magam túltenni, hogy a magyar parlamentben ül egy olyan országgyűlési képviselő, Pócs János személyében, aki egészen megdöbbentő módon talán még ma is komolyan gondolja azt, hogy cigány származású embert be lehet tenni egy kazánba és azt lehet kilátásba helyezni, hogy őt fel fogja gyújtani, vagy meg fogja égetni” – adott kitérő választ Jakab Péter, országgyűlési képviselő.

A Jobbikot korábban radikalizmusa miatt elítélő Gyurcsány-párt most már együttműködik velük.

„Semmifajta rasszista szöveget nem tartunk elfogadhatónak, de azt tartjuk a dolog rendjének, hogy ha már ez egyszer megtörtént, akkor ezért az érintett és az érintett párt elnézést kér. Ezt a Jobbik megtette, a Fidesz nem, az a különbség a kettő között” – mondta Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese.

A Jobbikkal közös tüntetéseken rész vevő baloldali párt, a Párbeszéd társelnöke pedig inkább a kormányt vádolta rasszizmussal.

„A kormány a legantiszemitább kampányt folytatja évek óta Magyarországon, akkor először söprögessen a saját háza táján” – jelentette ki Szabó Tímea.

A Mi hazánk Mozgalom országgyűlési képviselője szerint volt pártja hiteltelenné vált.

„Az a baloldal felé való közeledés, amit most a Jobbik folytat, pont Sneider Tamás és Gyöngyösi Márton személye hitelteleníti el, hiszen - gondoljon bele abba, hogy - olyan emberek, akik rendszeresen antiszemita kijelentéseket tesznek, zsidó listázásról szóló parlamenti felszólalásuk van, alig tudják eredményesen képviselni majd az ország népét az európai parlamentben, hiszen onnan ki fogják taszítani ezeket az embereket a politikusok” – mondta Volner János független országgyűlési képviselő.

Az LMP országgyűlési képviselője pedig úgy fogalmazott: ő soha nem fog elhatárolódni senkitől, így a Jobbiktól sem.

x
Rendkívüli hír