2021. augusztus 5.,
csütörtök, Krisztina napja

A Jakab-Kövér csata ma is téma volt a parlamentben

Az államtitkár közlése szerint a baloldal ma is fenyegeti azokat, akik nem állnak be a soraikba

2021. május 26., szerda 11:30

Mellár Tamás (Párbeszéd) Jakab Péter (Jobbik) keddi napirend előtti felszólalását elevenítette fel szerdán a parlamentben és a házelnököt bírálta, amiért korábban elvette a jobbikos képviselőtől a szót. Mellár Tamás emlékeztetett: Kövér László ismét elvette a szót a Jobbik elnökétől.

Kijelentette: ha a kormányoldal fenntartja, hogy a házelnök nem bírálható, akkor Kövér László "hatalma vagy Istentől való", tevékenysége ezért nem lehet kritika tárgya, vagy az Országgyűlésben nem érvényesül a demokrácia.

Azt kérdezte: mit kíván tenni a Fidesz, hogy "megfékezze az elszabadult hajóágyúként viselkedő házelnököt?".

Felszólalása után Jakab István levezető elnök kijelentette: a képviselő azt a szabályt kritizálta, amelyet a Ház fogadott el.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára azt mondta: a szólás- és véleménynyilvánítás  szabadsága mindenkit megillet, de a felszólalás szabályait be kell tartani. A 199 képviselő döntő többségének ez nem okoz gondot - jegyezte meg.

Szerinte a baloldalon divatos elhallgattatni a másképp gondolkodókat. Felidézte: tizenöt éves az őszödi beszéd, amelyből kiderült: hazudtak, majd a véleménynyilvánítás ellen lovasrohamos vezényeltek.

Azt is felelevenítette, hogy Mellár Tamás korábban még elutasította az együttműködést, a többi között, a szocialistákkal.

Mellár Tamás és Orbán Balázs felszólalása a parlamentben

Jobbik: A "parlamentarizmus legalja", hogy Kövér László kedden megvonta a szót Jakab Pétertól

Szilágyi György (Jobbik) Kövér László házelnököt bírálta, amiért a Jobbik frakcióvezetőjétől keddi felszólalásakor elvette a szót. Hangsúlyozta: ha a jobbikos politikusoktól elveszik a szót, elnémítják a mikrofonjukat, akkor nem csak őket hallgattatják el, hanem azt a sok millió embert, aki rájuk szavazott és beküldte őket az Országgyűlésbe.

A képviselő a parlamenti jegyzőkönyvekből idézve arról beszélt, hogy az elmúlt években Orbán Viktor miniszterelnök és több kormánypárti képviselő is használt sértő kifejezéseket a Jobbikkal kapcsolatban - például "zsúrpubi", "csicskapárt", "moslékkoalíció" - mégsem kaptak figyelmeztetést vagy büntetést. Jelezte azt is: az ellenzék több hónapja nem jár a házbizottság üléseire sem, mert a házelnök folyamatosan sértegeti az ellenzéki pártokat.

Szerinte a "parlamentarizmus legalja", hogy Kövér László kedden megvonta a szót Jakab Pétertől, majd házelnökként a pulpitusról sértegette, ittassággal vádolta a Jobbik frakciót.

Úgy fogalmazott: "nem tudnak minket megtörni, addig harcolunk, amíg nem lesz jogállam és demokrácia ebben az országban". Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára úgy reagált: a magyar demokrácia mélypontja Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde volt, amire a "DK nevű politikai szekta épül", és ami ellen a Jobbik megalakult. Most - mutatott rá - a Jobbik mégis az őszödi beszéd elmondóját támogatja, és azt akarják mondani, hogy ez beszéd, és az emberek szemének kilövetése a demokrácia csúcsa.

A Jobbikot "zsebre vágják az oligarchák, néha Simicska Lajos, néha a Gyurcsány-Dobrev klán" - fogalmazott.

Arra hívta fel a figyelmet: a Jobbik megalakulásakor éppen a kommunista utódpárt és a liberálisok eltávolítását tűzte ki célul, most pedig velük indul együtt a választáson.

KDNP: 15 éve hangzott el Gyurcsány őszödi beszéde

Soltész Miklós (KDNP) arról beszélt: "ünnep van ma az Apró-Dobrev villában", hiszen 15 éve hangzott el Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde. Az a "gyalázatos, trágár" beszéd, amit az akkori miniszterelnök nem a nyilvánosságnak szánt, de kiderült belőle, miként gondol az országra, hogyan verte át a világot, tette tönkre a gazdaságot és adósította el az országot - fogalmazott.

A képviselő bírálta a Gyurcsány-kormány megszorító intézkedéseit és úgy vélte: Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára "ledarálták" azokat, akik szem- és fültanúi voltak az őszödi beszédnek, akik részesei voltak az akkori kormányzásnak, most pedig le akarják darálni az őszödi beszédet, hogy arra senki ne emlékezhessen, hogy újra hatalomra kerüljenek. Szerinte ez nem fog sikerülni, mert mindenki tudja, hogy "ma is csak hazudnak, reggel délben és este" - fogalmazott.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára magyar történelem szomorú napjának nevezte azt 15 évvel ezelőtti napot, amikor az akkori kormányfő elmondta beszédét, bevallva, hogy mit is jelent a kormányzás. Szerinte most ugyanezzel a hatalomvággyal találkoznak, csak "családon belüli váltás van", a férj, Gyurcsány Ferenc nem jöhet vissza hatalomba, ezért most "jön a feleség", Dobrev Klára.

Úgy vélte: a 2002 és 2010 közötti baloldali kormányzás szeretne ma visszatérni Magyarországra.

MTI - HírTV

KAPCSOLÓDÓ:

Ismét elvették a szót Jakab Pétertől a parlamentben