2019. július 24.,
szerda, Kinga, Kincső napja

A Google nem teljesíti a Belga Nukleáris Felügyelet kérését

Hír TV

2019. február 9., szombat 16:32, frissítve: szombat 17:03

A Google nem hajlandó térképeiről eltávolítani a belga atomerőművekről készített műholdas felvételeket. Erre a Belga Nukleáris Felügyelet kérte az amerikai szoftvercéget. 2015-ben az Iszlám Állam már támadást tervezett egy belga atomerőmű ellen. A terroristák még a létesítmény egy vezetőjét is el akarták rabolni, hogy sugárzó anyaghoz jussanak.

Tálcán kínálja a belga atomerőműveket a terroristáknak a Google. Az amerikai szoftveróriás térképalkalmazásában meglepően részletgazdag műholdas felvételeket mutat a vallóniai Tihange és a mögöttem látható, flandriai Doel atomerőművéről, amely lényegében Antwerben kikötőnegyedében van.

A Google Maps és Google Earth alkalmazásokban, számítógépen vagy akár mobiltelefonon is, az atomerőmű tetszőleges magasságból alaposan körbejárható és átvizsgálható. Persze nem mindenki jó szándékkal nézeget atomerőműveket a magasból: 2015-ben egy marokkói származású belga testvérpár, Khalid és Ibrahim el-Bakraoui öngyilkos merényletet követett el a brüsszeli repülőtéren. A nyomozás során a rendőrök több órányi videofelvételt találtak a belga atomerőművekről, és egy vezető házáról. Az Iszlám Államnak hűséget esküdt terroristák el akarták rabolni a férfit, hogy így jussanak be az atomerőműbe, hogy sugárzó anyagot szerezzenek egy piszkos bombához, de végül a könnyebben kivitelezhető repülőtéri merénylet mellett döntöttek. A veszély azonban nem múlt el, de ez a Google-t a jelek szerint nem izgatja.

A flamand De Tijd újság derítette ki, hogy előbb a Belga Nukleáris Felügyelet, majd a belügyminiszter kereste meg a céget, hogy homályosítsa el a képeket, de ezt a Google elutasította, mondván a kérésnek nincs semmi jogalapja. A válasz azért is furcsa, mert privát cégek kérésére a Google bármilyen épületet elhomályosít és felismerhetetlenné tesz térképalkalmazásában.