2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:35

Belföld

A Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezik ellenzékiek a "patkánytender" ügyében

A Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezik a patkánymentesítési közbeszerzés ügyében, miután a fővárosi önkormányzat közbeszerzési bizottsága kedden határozatképtelenség miatt nem tudott a kérdéssel foglalkozni - mondta Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt, Zugló polgármestere, bizottsági tag budapesti sajtótájékoztatón.

  • A Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezik ellenzékiek a

A rendkívüli ülés összehívásához szükséges aláírásokat napokon belül összegyűjtik - közölte Karácsony Gergely.

Mint mondta, azt remélik, hogy erre az ülésre eljönnek a fideszes képviselők, és meg tudják beszélni ezt az ügyet, amelynek során "szemébe hazudtak" a közbeszerzési bizottság tagjainak, a közgyűlésnek és a budapestieknek.

"Mi a magunk részéről mindent megteszünk azért, hogy ennek az ügynek a piszkos hátterét fel tudjuk tárni" - jelentette ki Karácsony Gergely.

A határozatképtelen keddi bizottsági ülésről szólva elmondta: kíváncsiak lettek volna arra, hogyan fordulhat elő, hogy egy milliárdos közbeszerzésnél a főváros által előkészített anyagban senki nem ellenőrzi a legolcsóbb ajánlatot tevő cég - a pályázatában "behazudott" - referenciáit. Ma már tudjuk, hogy a nyertes cég nem rendelkezett megfelelő referenciákkal - tette hozzá.

"Bár alacsonyabb árral nyertek, mégis a főváros kénytelen volt megemelni az eddigi keretösszeget, és így a budapestiek sokkal többet fizetnek egy sokkal rosszabb szolgáltatásért" - értékelt Karácsony Gergely, aki emlékeztetett: júniusban már feljelentés tett az ügyben, hiszen nyilvánvaló, hogy azoknak, akiknek ez dolguk lett volna, nem végezték el a nyertes cég referenciáinak az ellenőrzését.

A fideszesek nem érdekeltek abban, hogy tisztán lássanak a budapestiek a patkánytender ügyében - jelentette ki.

Trippon Norbert (MSZP), a közbeszerzési bizottság elnöke arról beszélt: a testület ülését azért hívták össze, hogy a "gyanús és felháborító üggyel kapcsolatban" válaszokat adjanak a "patkányügyben" érintettek, azok, aki az eljárás részesei voltak, a bírálóbizottsági tagok, a Közbeszerzési kft. korábbi vezetője, illetve "politikai felelős szintjén" Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes és Tarlós István főpolgármester.

Ez nem sikerült, mert a bizottság fideszes többsége "egyszerűen gyáva volt eljönni" az ülésre, amelyet tudatosan és szándékosan határozatképtelenné tettek - jelentette ki Trippon Norbert, aki felháborítónak nevezte a történteket, és azt mondta: nyilvánvaló, hogy a fideszesek nem akarnak szembenézni a felelősségükkel, nem akarják vállalni a tettükért a következményeket. Külön szégyennek nevezte, hogy a főpolgármester és a főpolgármester-helyettes "gyáva volt eljönni" a bizottsági ülésre, és megosztani az ismereteit az üggyel kapcsolatban.

Karácsony Gergely a sajtótájékoztatón kérdésre reagált Szeneczey Balázs és Bagdy Gábor főpolgármester-helyettesek hétfői nyílt levelére, amely szerint szabálytalan a bizottsági ülés összehívása. Azt mondta: a bizottság kérhet tájékoztatást, főleg akkor, amikor "bírósági döntés mondta ki, hogy csaltak ebben a közbeszerzésben". Továbbá nincs kötelezettség arra, hogy írásos előterjesztés alapján folytassák le ezt a vitát.

Hozzátette: mint a keddi történés is mutatja, amikor van valami probléma, akkor a fideszesek mindig megtalálják a megfelelő kifogásokat, hogy miért nem dolgoznak a budapestiek érdekében.

A zuglói parkolásról szólva kijelentette: a Fidesz állításaival szemben a tény az, hogy a XIV. kerületi parkolási rendszer napi egymillió forintot termel a zuglóiaknak. Ez a nyereség úgy jött létre, hogy a Fidesz-közeli cégeket "száműzték" a rendszerből - tette hozzá.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!