2020. szeptember 19.,
szombat, Vilhelmina napja

A főpolgármester bárkit felkérhet Budapest képviseletére

Hír TV

2020. június 25., csütörtök 17:08

Szakmaiatlan fércmunkának értékeli a Fidesz XVI. kerületi polgármestere azt, hogy a fővárosi közgyűlés módisította Szervezeti és Működési Szabályzatát. Kovács Péter szerint veszélyes, hogy a döntés értelmében Karácsony Gergely ezután bárkit felkérhet Budapest képviseletére, akár még arra is, hogy pénzügyi kérdésekben és kötelezettségvállalásban is eljárjon.

A fővárosi közgyűlés szervezeti és működési szabályzatának módosításával a főpolgármester bárkit felkérhet Budapest képviseletére.

A változtatással akár pénzügyek intézésében és kötelezettségvállalásban is eljárhat a kiválasztott magán, vagy jogi személy.

A Fidesz XVI. kerületi polgármestere elutasította az SZMSZ módosítását. Kovács Péter szerint

veszélyes és dilettáns döntést hozott a közgyűlés azzal,hogy egy külső szereplőnek is adhatnak döntéshozatali hatáskört.

Ifjabb Lomnici Zoltán szerint az SZMSZ módosítása alaptörvénybe ütközik. Az alkotmányjogász azt mondta, az önkormányzatok felelősséggel tartoznak a saját vagyon után, a módosítással azonban akár külső civil szervezetek, vagy gazdasági társaságok is szerződéseket köthetnek, vagy kötelezettséget vállalhatnak.

Az alkotmányjogász hozzátette, a felelősségvállalás és a jognyilatkozat tételi kötelezettség kiszervezése semelyik demokráciában és fejlett jogállamban nem elfogadható.

 

Hír TV