2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

Belföld

A foglalkoztatást tekintve Magyarország a régióban az első helyen áll

A Magyarországon zajló gazdasági változások voltak a leghatékonyabbak a közép-európai térségben, így régiós összevetésben a foglalkoztatást tekintve Magyarország az első helyen áll – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait kommentálva kedden az M1 aktuális csatornán.

  • A foglalkoztatást tekintve Magyarország a régióban az első helyen áll

A KSH legfrissebb közlése szerint az idei harmadik negyedévben a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 487 ezer volt, 36 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A munkanélküliek átlagos létszáma pedig az egy évvel korábbihoz képest 10 ezerrel, 178 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,2 százalékponttal, 3,8 százalékosra csökkent.

A miniszter hozzátette, Magyarország a 3,8 százalékos munkanélküliségi rátával a 28 európai ország között az 5. helyet foglalta el.

Varga Mihály szerint a KSH adatai megerősítik, hogy a gazdaság növekedésével párhuzamosan további munkahelyek jönnek létre. A harmadik negyedévben a munkahelyek bővülésében nagy szerepet játszott az ipar, ugyanis a vizsgált időszakban az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 97 ezerrel nőtt, közülük pedig 43 ezren ebben a szektorban helyezkedtek el. Az ipar továbbra is a magyar gazdaság egyik húzóágazata - emelte ki a tárcavezető.

A miniszter szólt arról is, hogy az országban a foglalkoztatási ráta a harmadik negyedévben 69,5 százalékon állt, míg 8 évvel ezelőtt még csak 55 százalék környékén mozgott.

A tárcavezető a bérekről megjegyezte, az elmúlt 2 évben, 2017-ben és 2018-ban a hatéves bérmegállapodás koordinálta a bérek növekedését. Idén novemberben azonban már a munkaadókat és a munkavállalókat képviselő szervezeteknek kell megállapodniuk a 2019. január 1-jén életbe lépő minimálbér és garantált bérminimum emelésének a mértékéről.

A Pénzügyminisztérium (PM) által szerdán az MTI-nek eljutatott közlemény szerint új típusú foglalkoztatáspolitikai eszközökre van szükség, hogy tovább emelkedjen a munkában állók száma Magyarországon, hiszen a foglalkoztatás szintje ebben a szerkezetben lassan eléri a maximumot.

Kiemelték, hogy a 2010-es kormányváltáshoz viszonyítva mintegy 777 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, a növekedés döntően a versenyszférában következett be, ahol közel 654 ezerrel dolgoznak többen.

A foglalkoztatottak számának jelentős mértékű növekedésében nagy szerepe van a magyar munkaerő-piaci reformoknak, a gazdaságfejlesztő programoknak, a munkát terhelő adók csökkentésének, a minimálbérek érdemi emelésének, illetve a 2013-ban bekövetkezett növekedési fordulatnak.

A kormány azon dolgozik, hogy a következő időszakban az országban meglévő munkaerő-tartalékot, az inaktívakat, a közfoglalkoztatottakat és a munkanélkülieket minél nagyobb számban támogassa abban, hogy vissza tudjanak térni a munkaerőpiacra.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Üti-veri egymást a DK és a Kutyapárt a Hegyvidéken

Üti-veri egymást a DK és a Kutyapárt a Hegyvidéken

Annak ellenére, hogy a Kutyapárt megnyerte az előválasztást a Hegyvidéken, Gyurcsányék ráindítják a jelöltjüket. A Kutyapárt szerint a DK, a DK szerint a pedig Kutyapárt az akadálya annak, hogy legyőzzék a Fideszt a XII. kerületben.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés

Kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés

Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!