2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 04:40

A fideszesek kerülték a számukra kínos napirendi pontokat

Hír TV

2017. október 26., csütörtök 19:41, frissítve: csütörtök 20:26

Alig mondtak valamit a hatóságok a Szcientológia Egyházzal kapcsolatos nyomozásról a nemzetbiztonsági bizottság zárt ülésén. Információnk szerint a tiszteletbeli jordán konzul, Zaid Naffa ügyét is csak röviden tárgyalták. Az ellenzék szerint a kormány a kampány közeledtével elkerülné, hogy a számára kínos témák napirendre kerüljenek.

Hiába volt napirenden a Szcientológia Egyházzal kapcsolatos nyomozás, a nemzetbiztonsági bizottság tagjai alig tudtak meg valamit az ügyről. Még folyamatban van – ezzel indokolták a szűkszavúságot a hatósági vezetők.

„Folyamatban lévő nyomozási ügyről van szó, és valóban nem kötelessége az egyes szolgálatoknak erről a nemzetbiztonsági bizottságot tájékoztatni” – erősítette meg Szél Bernadett, a bizottság LMP-s tagja.

Sajtóhírek szerint a Szcientológia Egyháznál a letelepedési kötvénybiznisszel kapcsolatos információk is lehettek. Az egyház ugyanis alaposan feltérképezi tagjainak munkahelyi, üzleti tevékenységét és kapcsolatait, az egyik letelepedési kötvényekkel üzletelő cég vezetője pedig kötődik a szcientológusokhoz. Ezt még a Válasz.hu írta meg Szabó J. Kingáról, aki az arab világban kereskedett a kötvényekkel. Külföldi cégét magyar oldalról az Arton Capital Kft. segítette, amelynél tavasszal betörés volt és a kötvénybiznisszel kapcsolatos fontos iratok tűnhettek el a pénz mellett.

„Én külön rákérdeztem az Arton Capital és a Szcientológia Egyház összefonódására, még egy egyszavas választ sem kaptam. Mindenre az volt a válasz, hogy folyamatban lévő ügy és nem áll módjukban a nyomozás érdekében semmilyen tájékoztatást adni. Ha mindig így lett volna, akkor azt érteném, de más ügyekben azért egész más a hozzáállás. Nekem mindenesetre furcsa” – mondta Mirkóczki Ádám, a nemzetbiztonsági bizottság jobbikos tagja.

Az ülést követően Németh Szilárd a testület szocialista elnökének eljárását kifogásolta egy, a vallási egyesület által küldött levelet bemutatva. A bizottság fideszes alelnöke elképesztőnek nevezte a levelet. „Elképesztőnek tartom, hogy a bizottság elnöke erre nem reagált. Ha én bizottsági elnökként ilyen levelet fogok kapni és arról, amit itt felolvastam, tudomásom lesz, azonnal visszautasítom” – mondta Németh Szilárd.

Molnár Zsolt – állítása szerint – a levéllel éppen annak tartalma miatt nem foglalkozott. A nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke szerint ennél komolyabb ügy az, hogy Jordánia tiszteletbeli konzulja, a Ghaith Pharaonhoz köthető Zaid Naffa megbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon, de továbbra is konzulként tevékenykedik Magyarországon. Ezt az ügyet is tárgyalta a bizottság.

„A hatóságok azt állítják, hogy a magyarországi tartózkodása nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot, itt azért ellentmondást látok. Nincs ez rendben, tehát ez mutatja azt, hogy milyen zűrzavar van a magyar kormányzati szervek koordinációjában” – nyilatkozta Molnár Zsolt.

Zaid Naffa ügyét zárt ajtók mögött tárgyalta a bizottság. Demeter Márta a konzul és a miniszterelnök kapcsolatát firtatta volna a titkosszolgálati vezetők előtt, mivel azonban nem ő a bizottság LMP-s tagja, nem engedték be az ülés zárt részére.

„A Terrorelhárítási Központnak válaszolnia kellett volna arra, hogy jelezte-e a magyar miniszterelnök felé, hogy ez az ember nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Amennyiben nem jelezte, ezt miért nem tette. Amennyiben viszont jelezte, akkor Orbán Viktor eltekintett-e ettől, hiszen tudjuk azt, hogy ugye folyamatos kapcsolattartásban volt ezzel az üzletemberrel” – fejtette ki.

Az LMP szerint a kormánypártok a kampány miatt nem engednek teret a nemzetbiztonsági bizottságban azoknak a témáknak, amelyek kínosan érinthetik a kabinetet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!