2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

A fideszesek fenntartják a bojkottot a Hír TV-vel szemben

Hír TV

2018. május 19., szombat 10:58, frissítve: szombat 13:02

Továbbra is bojkottálják a kormánypárti politikusok a Hír TV stúdióbeszélgetéseit. Sőt, a Fidesz szóvivője úgy fogalmazott: gesztus értékű, hogy egyáltalán küldenek meghívót a sajtótájékoztatókra.

Új ciklus, új miniszterekkel, de a régi hozzáállással – legalábbis ami a sajtóügyeket illeti. A Hír TV műsoraiba továbbra sem vállalnak szereplést a Fidesz politikusai.

„Annak idején a Fidesz hozott egy világos döntést a Hír TV-hez való viszonyulásunk tekintetében, ha az erre okot adó körülmény változik, akkor a mi magatartásunk is változhat” – mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Orbán Viktor pénteken úgy fogalmazott: a kiüresedéstől fenyegetett demokrácia védelmét régi-új miniszterétől, Rogán Antaltól várja. A propagandaminiszter ezt nem csatornánk műsorában kívánja kivívni.

– A következő ciklusban fenntartják a Hír TV bojkottját?
– Amíg a tulajdonos nem kér elnézést Orbán Viktortól, Magyarország miniszterelnökétől, addig a mi részünkről semmi nem fog változni.

Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője sem határozott a szereplést illetően.

– Be fog-e jönni a HírTV-be nyilatkozni, ha hívják?
– Hát ez egy nagyon jó kérdés, erre nem tudok válaszolni én azt gondolom, hogy majd.
– Ez az Ön döntése lesz, vagy megmondják?
– Hogy a Hír TV fog-e hívni és éppen akkor ráérek-e. Köszönöm szépen.
– Ez attól függ, hogy ráér-e vagy esetleg megmondják Önnek, hogy bejöhet-e?
– Ez attól függ, hogy ráérek-e. Köszönöm.

A sajtóval jó kapcsolatot ápoló Szijjártó Péter külügyminiszter kitérő választ adott a Hír TV felvetésére.

– Beiktatása után ha meghívást kapna miniszter úr a Hír TV valamelyik műsorába elfogadná ezt a meghívást?
– Szerintem küldjék el azt a meghívás és akkor lesz lehetőségem rá válaszolni.

A külügyi sajtó végül válaszul annyit írt, hogy nem kívánnak élni a lehetőséggel. A többi miniszter sajtóosztálya a legtöbb esetben a tárcavezető elfoglaltságaira hivatkozott, mikor visszautasította a meghívást.

„Az egy gesztus a részünkről, hogy a sajtótájékoztatókra Önöket is meghívjuk” – mondta Hidvéghi Balázs. A nagyobbik kormánypárt szóvivője szerint azt is megtehetnék, hogy még a nyilvános sajtótájékoztatókról sem értesítik Hír Televíziót.

„Hangsúlyozni szeretném, hogy nem azért nem megyünk a Hír TV-be, mert bármitől tartanánk, vagy bármi bántódásunk esne, hanem mert elvi kifogásunk van azzal, ahogyan a televízió tulajdonosa Magyarország miniszterelnökéről beszélt” – tette hozzá a szóvivő.

Az Magyar Újságírók Országos Szövetsége elnöke szerint törvénybe ütközik a Fidesz gyakorlata. „Látjuk azt a kormányzati – idézőjelben – tájékoztatási gyakorlatot, hogy csak oda szeretnek menni, csak ott szeretnek nyilatkozni, ahol nem számíthatnak kényelmetlen kérdésekre, de ezzel megint az a probléma, hogy a jogszabályok nem erre kötelezik őket, hanem tájékoztatásra és jóhiszemű együttműködésre” – mondta Hargitai Miklós.

Fideszes politikusok 2015 óta utasítják el a szereplést a Hír TV-ben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!