2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

A dolgozó alkarját letépte egy gép, a cégvezető hárítja a felelősséget

Hír TV

2018. június 27., szerda 20:58

Nem érzi magát felelősnek az a cégvezető, akinek miskolci üzemében két éve letépte egy dolgozó alkarját egy dagasztógép. A vád szerint a szerencsétlenséghez egy biztonsági kapcsoló eltávolítása vezetett, amivel nagyobb termelést akartak elérni.

2013-tól dolgozott a sértett a miskolci tésztagyártó cégnél betanított munkásként. Rendszeresen használta a dagasztógépeket. A vádirat szerint arról is tudott, hogy az egyikből korábban eltávolították azt a biztonsági kapcsolót, amely megakadályozza, hogy az adagolórács felnyitásakor a keverő tovább forogjon. Így egy műszak alatt több tésztát lehetett legyártani, és a dolgozó egyedül is tudta kezelni a gépet. 2016 júniusában a 26 éves férfi éppen tésztát készített, majd felnyitva a rácsot belenyúlt a gépbe, hogy a maradék tésztát kiszedje.

„Azonban a gép a korábban leszerelt biztonsági kapcsoló hiánya miatt nem állt le, így annak forgó része a sértett jobb karját berántotta. A helyszínen lévő Szoboszlai Márton tanuló a gép hibás elhelyezése miatt a vészkapcsolóhoz nem fért hozzá, egyebekben a gép leállítására, a veszély esetén szükséges teendőkre nem lett kioktatva, így segítséget kért, így végül a gépet a helyszínre érkező Sami Szabolcs dolgozó állította le” – mondta Tóth Szabolcs, a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség ügyésze.

A tésztagyártó gép annyira összeroncsolta a férfi alkarját, hogy amputálni kellett.

A vádlott a Miskolci Törvényszéken tagadta bűnösségét. Azt mondta, külföldön volt, amikor az eset történt, ezért a másik cégvezető felelt mindenért. Szerinte a baleset sem történhetett úgy, ahogy azt a sértett elmondta.

„Azzal, hogy felnyitotta a rácsot, már egy vészhelyzetet állított elő, és onnantól kezdve egy mozgó gépbe nem nyúlok bele. És ott volt a bal kezénél egy kapcsoló, amit hogyha lekapcsol, akkor leállítja előtte a gépet, tehát nem kellett volna megkerülni sem. Azzal a kapcsolóval leállítja a gépet, akkor nyugodtan bele tudott volna nyúlni. Tehát nem is értem” – mondta a vádlott.

A sütőipari cég vezetőjét foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolják.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!