2019. április 26.,
péntek, Ervin napja

A DK szerint is sorsdöntő a májusi európai választás

Hír TV

2019. március 19., kedd 10:18, frissítve: kedd 18:42

A migráció uralta a napirend előtti felszólalásokat az országgyűlésben. A Demokratikus Koalíció az európai választás kapcsán, a Jobbik pedig a migrációs válság kezelése miatt kritizálta a kormány munkáját. A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint a két párt vádjai alaptalanok.

Nem értünk egyet, hogy mindez miért történik. A Demokratikus Koalíció azzal viszont egyetért a kormánnyal, hogy az európai parlamenti választás sorsdöntő lesz – hangsúlyozta napirend előtti felszólalásában Varju László. A DK-s országgyűlési képviselő szerint viszont nem a bevándorláspárti és a migrációt ellenző erők között lesz az összecsapás.

A küzdelem valójában az európai jövőpárti és az Európa-ellenes erők között folyik, amelyek nemzetállamra hivatkozva saját országukat sem kímélve, azt megosztva az európai szövetséget nem megerősíteni, hanem szétzilálni akarják – mondta Varjú László. 

Ha a DK valóban aggódna hazánk Európai Uniós tagsága miatt, akkor nem működne együtt a Jobbikkal – jelentette ki válaszában a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Dömötör Csaba leszögezte: Magyarországon az egyik legmagasabb az uniós tagság támogatottsága, azonban a káros folyamatok ellen szót kell emelni.

Márpedig az, hogy a brüsszeli elit döntései és az európai emberek akarata között egyre nagyobb a szakadék, az egy rossz folyamat. A legfontosabb példát hadd hozzam fel: az Európai Bizottság felmérése szerint, az európaiak 50 százaléka szerint a közelgő választáson a migráció lesz a legfontosabb probléma. Nem csak mi mondjuk, hanem az eurobarométer felmérése szerint is ez a helyzet, amelyet egyébként az európai bizottságnak készítettek – mondta Dömötör Csaba. 

Nettó hazugság, hogy a kormány hatékony védelmet nyújt a bevándorlás ellen. Ezt már Ander Balázs, jobbikos képviselő jelentette ki felszólalásában. A politikus szerint a kormány döntései miatt keresztény gyökerű magyar fiatalok árasztják el Nyugat-Európát, és kelet-európai bevándorlók jönnek a helyükre.

Nem véletlenül követel a Jobbik magyar kvótát a magyar munkahelyekre és nem véletlenül utasítja ezt el a kormány. Tegyük fel hát a kérdést, hogy mennyire hiteles a kormány migrációs politikája. Nyilván semennyire. Az egész csak egy kommunikációs blöff, politikai termék a Fidesznél, pont mint a polgári jelzőnek a használata – véli Ander Balázs. 

Ander Balázs felszólalása megmutatja a Jobbik identitásválságát – reagált a vádakra Dömötör Csaba. Az államtitkár azt kérdezte, hogy ha az egykor radikális párt szerint probléma a bevándorlás, akkor miért fúrták végig a migránskvótákról szóló népszavazást.

Ha azt próbálja bebizonyítani, hogy a kormány nem tett semmit, akkor ez egy elég reménytelen kísérlet. Ez a kormány állította fel a határzárat, amit Önök támadtak, a jogi határzárról is ez a kormány döntött, és minden lehetséges eszközzel fellép az ellen, hogy külföldről pénzelt aktivistacsoportok segítsék a bevándorlást és ezzel párhuzamosan minden létező bevándorlást támogató brüsszeli javaslat ellen fellépünk – mondta Dömötör Csaba. 

A parlamenti államtitkár hangsúlyozta: a Jobbik azzal a DK-val működik együtt, amelyik az Európai Parlamentben megszavazza a migránsok kvóta szerinti elosztását és a migránsvízumot is. Hozzátette: egy olyan helyzetben, amikor 7-8 bevándorlást támogató javaslat van napirenden az unióban, minden párt támogatására szükség lenne, akik ellenzik az illegális migrációt.