2020. május 31.,
vasárnap, Angéla, Petronella napja

A DK elnapolná a szavazást, a Fidesz a szocialistákat szembesítette

Hír TV

2018. december 7., péntek 19:21

A szavazás elnapolását kéri a Demokratikus Koalíció a kormánypártoktól a munka törvénykönyvének módosítása ügyében. Szerintük nem volt kimerítő a szavazást megelőző vita. A szocialisták szerint a Fidesz ellehetetlenítené a munkavállalókat a módosítással és csak a kivándorlást növelnék. A Fidesz viszont arra emlékeztetett, hogy a szocialisták kormányzása idején egymillió munkahely szűnt meg, és adókkal sújtották a dolgozókat.

Vegye le napirendjéről az Országgyűlés a munka törvénykönyvének módosításáról szóló szavazást, erre kéri a Demokratikus Koalíció a kormánypártot. A DK szerint nem lehet a törvényről jogszerű szavazást tartani, mivel állítása szerint az erről szóló vita nem volt szabályos. „Emlékeztetünk arra, hogy Lezsák Sándor levezető elnökként a rabszolgatörvény általános vitájánál belefojtotta a szót az ellenzéki képviselőkbe, más képviselőknek nem adott szót a jelentkezés ellenére sem, éppen ezért szabálytalanul zárta le az általános vitát. Emiatt az ellenzéki pártok az MSZP-től a Jobbikig egy közös beadvánnyal fordultak az igazságügyi bizottsághoz, amiben kezdeményezték az általános vita folytatását” – mondta Arató Gergely, a párt országgyűlési képviselője.

A szocialisták is ellenzik a törvényt, szerintük a törvénymódosítás összefoglalva nem szól másról, mint, hogy több munkáért kevesebb pénzt fognak keresni a munkavállalók. „Jelenleg a magyar átlagbérek a Visegrádi országok versenyében is az utolsó helyen vannak. Most pedig a Fidesz azt várja el, hogy ezért a pénzért még többet dolgozzanak. Nem lesznek képesek itthon tartani a fiatalokat, a családosokat és lassan Magyarország kivándorlóországgá válik” – így az MSZP elnökségi tagja, Bihal Dávid.

A Fidesz szerint a szocialistáknak nincs joga a törvénymódosítást kritizálni, hiszen csaknem egymillió embert tettek munkanélkülivé, magas adókkal és megszorításokkal tették tönkre a munkavállalókat. „A Fidesz-KDNP mindig is a munkahely teremtést tartotta a fő céljának. 2010 óta több, mint 700 ezer új munkahelyet hoztunk létre és természetesen továbbra is az egymillió új munkahely az elsődleges célunk” – szögezte le Böröcz László, a Fidesz frakcióvezető-helyettese. A törvénymódosításról akár már jövő szerdán dönthet a parlament. A szakszervezetek szombatra szerveznek tiltakozást a javaslat ellen.

„A Fidesz-KDNP mindig is a munkahelyteremtés kormánya volt szemben a szocialistákkal, akik egymillió embert tettek munkanélkülivé. Mi nyolc év alatt közel 800 ezer munkahelyet teremtettünk és folyamatosan emeljük a béreket és most is az a célunk, hogy aki többet akar dolgozni és így többet akar keresni az elől a bürokratikus akadályokat lebontsuk. Éppen ezért a kormány támogatja, hogy a dolgozók lehetőséget kapjanak önként vállalt munkavégzéshez, annak érdekében, hogy többet tudjanak keresni. De ehhez mindig szükség van a dolgozók beleegyezésére”. (Hollik István, kormányszóvivő, Fidesz-KDNP)