2024. 04. 13. Szombat Ida napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Híradó 22:15

Belföld

A dizájnerdrogok veszélyeire hívták fel a figyelmet

A dizájnerdrogok veszélyeire figyelmeztetett a rendőrség a Zacher Gábor toxikológussal közösen tartott sajtótájékoztatóján. A szakemberek kiemelték: a legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy bizonytalan az egyes szerek összetétele. Az elmúlt időszakban olyan tudatmódosítók jelentek meg a piacon, amelyeket eddig csak a Közel-Keleten sikerült kimutatni. A hatóságok szerint azonban a halálesetek – a fiatalok teljes körű felvilágosításával – megelőzhetőek lennének.

A Hír TV Gyógyhír című műsorának 2011 nyarán nyilatkozott egy kábítószer-fogyasztó a fiatalok körében divatos dizájnerdrogok hatásáról. „Ezek már erősebb dolgok inkább, ezek már tényleg inkább pszichés dolgokat okoznak, azt hiszik az emberek, hogy követik őket, meg ilyen hasonló dolgok.”

A rendőrség internetes videofilmmel mutatta be, hogy mit váltanak ki a fogyasztókból az új típusú kábítószerek. Leegyszerűsítve, a dizájnerdrogok már betiltott szerek módosított változatai. Hatásuk az eredetiéhez hasonló, de durvább is lehet, ha olyan anyagot kevernek hozzá.

„Azt tapasztaltuk, hogy ezeket az anyagokat Kínában rendelik meg és Európában, illetve Magyarországon van ezeknek az anyagoknak a tablettázása. Ugyanakkor a tablettázás során előfordul az, hogy nem azt az anyagot teszik bele a különböző tablettába, tehát a fogyasztó megvesz egy Medvegyilkos fantázianevű anyagot és a következő héten ugyanaz a Medvegyilkos anyagból mást mutatunk ki” – mondta Csákó Ibolya, az ORFK Bűnügyi Főosztályának rendőr alezredese.

A szintetikuskábítószer-koktélok olcsóbbak a hagyományos drogoknál. A szakértők legalább 3000 dizájnerdrogról tudnak. „Szakmai szempontból is elég követhetetlen a dolog, és ami az egészben talán a legfurcsább volt, hogy régebben talán azt gondoltuk, hogy egy pici változás egy anyagon, az nagyjából ugyanolyan tüneteket fog jelenteni. No hát ez mára már megdőlt, hiszen egy kis kémiaiszer-változás egy kis oldallánccal továbbfestve, tökéletesen újfajta tüneteket tud produkálni” – mondta Zacher Gábor toxikológus.

 

Az alkohol- és a kábítószer-fogyasztás veszélyeire már az általános iskolában figyelmeztetni kell a gyermekeket – mondja a rendőrség bűnmegelőzésért felelős vezetője. „A szülőnek ismernie kell a gyerekét. Tudnia kell, hogy az a gyerek tizenévesen képes-e már olyan döntést hozni, ami az ő szervezetére befolyással bír. Tehát hogyha ő elmegy egy buliba, akkor meg tudja-e azt állni, hogy ne fogyasszon különböző szereket” – mondta Németh Ágnes.

A július óta hatályos új büntető törvénykönyv nemcsak a hagyományos kábítószerek, hanem a dizájnerdrogok előállítását, behozatalát és árusítását is bünteti. Az elkövetők három év szabadságvesztést is kaphatnak.

Tekintse meg a teljes műsort:

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!