2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

A Demokratikus Koalíció újabb támadást indított az egészségügy ellen

Az Országos Vérellátó Szolgálat munkáját támadja a Demokratikus Koalíció, pedig a szolgálat a járványhelyzetben hatalmas részt vállalt a fertőzés elleni küzdelemben a tesztek vizsgálatával, az oltási programban való részvétellel és a plazmakészítmény előállításával. Most, amikor folyamatosan nő a kórházi vérkészítmények iránti igény, tűrhetetlen, hogy ilyen hangulatkeltéssel veszélyeztessék a véradást.

  • A Demokratikus Koalíció újabb támadást indított az egészségügy ellen

A Demokratikus Koalíció parlamenti interpellációban és médiumokban támadta az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) plazmaértékesítését, teljesen figyelmen kívül hagyva és elhallgatva, hogy az OVSZ az elmúlt években megtöbbszörözte a terápiás plazma betegek kezelésére nem szükséges mennyiség eladási árát, amelyet gyógyszeralapanyagként értékesít a további betegellátás érdekében – olvasható a szervezet közleményében.

Az új szerződés szerint a gyártó köteles az általa vásárolt plazmából előállított gyógyszereket Magyarország számára biztosítani. Ezzel az OVSZ nagyban növelte a betegbiztonságot, valamint milliárdokkal növelte az állam bevételeit, pont ellentétesen az állításokhoz képest. De kétségtelen, hogy felrúgta az addigi kényelmes, verseny nélküli állapotot, amelyet a szocialista–szabaddemokrata kormány hagyott örökségül.

A Demokratikus Koalíció – ahogyan azt már megszokhattuk – ismét a multik érdekeit védi a magyar betegek érdekeivel és a magyar költségvetéssel szemben, azonban könnyen bizonyíthatóan valótlanságot állít, így rágalmazásért és becsületsértésért az OVSZ feljelentést tesz a hamis hírt közlő médiumokkal és a DK-s képviselővel, Sebián-Petrovszki Lászlóval szemben.

A közleményben hozzáteszik: A terápiás felhasználásra nem kerülő friss, fagyasztott plazma (FFP) értékesítése külön jogszabály alapján történik, amely a hazai betegellátás biztonságát és a nemzeti önellátást szem előtt tartva szigorú korlátozásokat határoz meg. Csak gyógyszeralapanyagként lehet értékesíteni, és a felhasználónak elkülönítetten kell kezelnie a gyógyszergyártás folyamata során.

– A DK által hangoztatott világpiaci ár nem létezik, mert a plazma a hazai gyakorlatnak megfelelően, bár más korlátokkal, de az unió egyik országában sem hozható szabadkereskedelmi forgalomba. Emellett értékét jelentősen befolyásolja, hogy mely országból, milyen módszerrel és főként milyen populációtól gyűjtik, valamint átesett-e előszűrésen, és ha igen, akkor milyen tesztelési eljárásokkal szűrték az esetleges fertőzőképességét – hangsúlyozza az OVSZ.

A legutóbbi versenyeztetéssel elért, a korábbiakhoz képest igen magas ár a Covid miatti megnőtt kereslet és beszűkült kínálat következtében állt elő, ugyanis az OVSZ-nek kellő ütemérzékkel sikerült versenyt generálnia. Ezt bizonyítja, hogy míg a 2017-ben lefolytatott versenyeztetési eljárás során két ajánlat érkezett, addig a 2020-ban kiírt tenderen valamennyi felkért piaci szereplő érvényes ajánlatot tett. Jelenleg az OVSZ a DK támadásában említett „világpiaci” összegnél lényegesen magasabb áron értékesíti a plazmaalapanyagot.

Az OVSZ közleménye kiemeli, hogy a működésükkel kapcsolatos, közérdekű adatokat tartalmazó minden anyag a törvényi előírásoknak megfelelően megtalálható a honlapjukon, működésük transzparens.

Hangsúlyozzák, hogy a DK képviselője által kért adatokat két okból nem adták át: egyrészt mivel a velük versenyeztetési eljárás alapján szerződésben álló cég üzleti titokra hivatkozva ehhez nem járult hozzá (tehát nem az OVSZ üzleti érdekére hivatkoztak, mint ahogyan azt a képviselő állította),

másrészt azért, mert a Magyar Ügyvédi Kamara hivatalos nyilvántartása szerint akkor és most is inaktív, ügyvédi tevékenység gyakorlása alól felmentett, így képviseleti jogosultsággal nem rendelkező dr. Czeglédy Csaba Adrián ügyvéd által használt e-mail-címre,

az iroda@czegledy.hu e-mail-címre kellett volna megküldeni a magyar egészségügy érdekeit maximálisan védő, nyilvánvaló üzleti titkokat tartalmazó szerződéseket. Sebián-Petrovszki László pert indított a másik, az OVSZ-el szerződő fél által üzleti titoknak minősített adatok kiadásáért is.

Az OVSZ a munkáját szeretné maradéktalanul ellátni, lelkiismeretes, nagy szaktudású munkatársaival együtt, és visszautasít minden nemtelen támadást, mely a betegellátást veszélyezteti.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!